Waterbeheer is complex en dat vraagt om een gebiedsgerichte en sectoroverschrijdende aanpak. Die gebiedsgerichte aanpak en samenwerking met vele partners passen Regionale Landschappen al jarenlang toe. Wij zetten onze expertise en netwerken actief in om water, natuur en duurzaam landgebruik alle kansen te geven
De Regionale Landschappen pakken watergerelateerde problemen op valleiniveau aan en herstellen de natte natuur. Het resultaat zijn kleine en grote projecten. Al die stukken en linten blauwe en groene natuur leveren een bijdrage aan klimaatrobuuste en aantrekkelijke landschappen waar mensen graag in vertoeven.
Regionale landschappen zetten in op samenwerking in Vlaanderen van planvorming tot de schop in de grond. Van onthardingsprojecten in dorpskernen tot het creëren van sponslandschappen en poelengordels, het tot stand brengen van groenblauwe verbindingen, de wederopbouw van koolstof in landbouwbodems, het stimuleren van een nieuwe lokale watercultuur, tot het smeden van nieuwe bondgenootschappen in de open ruimte.
Vanaf januari 2024 versterken de regionale landschappen de Vlaamse overheid extra in het buitengebied. De 18 Vlaamse Regionale Landschappen nemen taken op in het kader van het integraal waterbeleid van de Vlaamse overheid. Wij zijn in heel Vlaanderen trekker en uitvoerder van Water+Land+Schap-programma’s. Dat wil zeggen dat we natte natuur in de vallei creëren, infiltratie verbeteren op de flanken in landbouwgebied , dorpskernen ontharden, waterlopen opnieuw laten meanderen en poelen aanleggen.
Hij of zij begeleidt het proces zodat de uitvoering op het terrein, via een integrale aanpak en participatieve benadering vlot verloopt. Hij brengt alle actoren zoals eigenaars, gebruikers, beheerders, overheden samen om ideeën te bespreken en op elkaar af te stemmen. Hiervoor maken ze gebruik van de gebiedspecifieke terreinkennis en landschapsvisies van de Regionale Landschappen.
De juiste projectmiddelen en partners zoeken, inrichtingsvoorstellen uitwerken, vergunningen en aanbestedingen, de Blue Deal coördinator ontzorgt eigenaars, landgebruikers en -beheerders op de weg naar een terreinrealisatie.
Blue Deal-coördinatoren richten zich op een goede communicatie en sensibilisering over het belang van integraal waterbeheer vanuit een vallei brede aanpak en intersectorale samenwerking. Er is specifieke aandacht voor sponslandschappen en ontharding, op maat van de streek. Goede praktijkvoorbeelden gebruiken ze als demo’s om andere projecten te inspireren.
Waterbeheer is in Vlaanderen in handen van een waaier aan verschillende organisaties en overheden. Daarom zullen de Blue Deal coördinatoren nauwe contacten onderhouden met de VMM, de VLM, het ANB, de bekkencoördinatoren, erosiecoördinatoren, provinciale diensten waterlopen, de wateringen en particuliere eigenaars.