Aan de slag

Zaai een bloemenakker voor de bijtjes

Wie een bloemenakker zaait, kan zelf genieten van kleurrijke bloemenpracht én helpt de bijen overleven.



Delen

Stuifmeelrijke bloemen zijn de ideale maaltijd voor bijen. Wie een bloemenakker zaait, kan zelf genieten van kleurrijke bloemenpracht en helpt de bijen overleven.

De solitaire bijen, honingbijen en hommels zijn de belangrijkste bestuivers van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. Daarom zetten de provincie Vlaams-Brabant, de gemeenten en de Regionale Landschappen zich in om, samen met de Vlaams-Brabanders, mee te helpen aan het overleven van de bijen in onze regio.

Elk jaar engageren de Vlaams-Brabantse gemeenten en de Regionale Landschappen zich om bloemenzaad uit te delen aan de inwoners. Elke verpakking bevat 20 gram zaden voor bloemen zoals klaprozen, korenbloemen, boekweit, dille of koriander. Dat is voldoende voor het inzaaien van 40m². 

Het mengsel is aangepast aan onze bodem. Het heeft een goede onkruidonderdrukkende werking en verhindert dat er erosie optreedt. Als goede bodemverbeteraar stimuleert het bloemenmengsel het bodemleven. En je stukje bloemenakker herbergt heel wat nuttige insecten waardoor de druk door schadelijke insecten op aanliggende perceeltjes vermindert. Bovendien kan je zelf genieten van een kleurrijke bloemenpracht vanaf de lente tot het najaar. Zijn je bloemen uitgebloeid? Laat ze gewoon staan. Zo hebben de vogels extra zaadjes om te eten en kunnen insecten overwinteren in de holle stengels.

Deze bloemenakker is eenjarig. Zaaien kan vanaf einde maart tot eind augustus.

Zo zaai je een bloemenakker

  1. Verwijder netels en distels zonder gebruik te maken van onkruidverdelgers. Herbiciden verminderen de kiemkracht van het bloemenmengsel.
  2. Ploeg of spit en frees of hark de bovengrond lichtjes.
  3. Zaai vanaf einde maart tot eind augustus: 20 gram voor 40m2 volstaat. Voor het gemakkelijker inzaaien kan je de zaden mengen met zand. Gebruik de drievingermethode: de zaden rusten in de holte van de handpalm en glijden langs wijs-, midden- en ringvinger. Zaai niet met de volle hand om te vermijden dat je te dicht zaait.
  4. Na het inzaaien, hark of eg je de bovengrond lichtjes. De meeste zaden van het bloemenmengsel ontkiemen het best in het donker en worden zo ook verstopt voor vogels.
  5. Oefen wat geduld uit én geniet van de mooiste tuin vol zoemend leven.
  6. Oogst het bloemenzaad voor het volgende jaar.
Bloemenakker
© RLBK
Bij op bloemenakker
© RLBK
Bestel je bloemenzaad

Doe nog meer voor de bij