Aan de slag

Hoe kan jij vleermuizen helpen?

Vleermuizen zijn bijzondere dieren en ze zijn gebaat bij jouw hulp. Met enkele eenvoudige en praktische tips kan jij deze dieren het wat gemakkelijker maken.



Delen

Wat kan je doen om de vleermuizen te helpen?

's Nachts de lichten uitdoen of dimmen

Vleermuizen houden niet van licht en zullen het op alle mogelijke manieren proberen te vermijden. Licht maakt hen ook extra kwetsbaar voor roofvogels. Doe daarom de gordijnen 's avonds dicht, als binnen in je huis de lichten branden. Heb je buiten licht nodig, richt het dan zoveel mogelijk naar beneden. Gebruik ook geen feller licht dan nodig en laat het niet branden wanneer het niet nodig is.

Vleermuisvriendelijke verlichting

Woon je in een gebied met veel water en bossen, dan wonen er ook ongetwijfeld heel wat vleermuizen bij jou in de buurt. In dat geval is speciale, vleermuisvriendelijke verlichting het overwegen waard. 

Hang een vleermuizenkast op

Vleermuizenkasten hang je bij voorkeur op aan een hoge boom of ergens hoog aan een gevel. Je kan ze zelf timmeren maar als je er eentje bestelt of gaat kopen, kies dan een zogenaamde vlakke kast die je met een zaklamp vanop de begane grond kan controleren. Op die manier kan je zien of je af en toe bezoek hebt. Verwacht niet te snel resultaat: vleermuizen hebben best wel wat tijd nodig om de kast te ontdekken.

Bomen vellen doe je bij voorkeur in het najaar

Overwinteren doen vleermuizen niet alleen in grotachtige objecten maar ook in holtes van oude bomen. Door hun winterslaap zijn ze op dat moment erg kwetsbaar. Maar ook daarna, tijdens de kraamperiode die duurt tot augustus, blijven ze erg kwetsbaar. Bij de aanvraag van een kapvergunning voor hoogstammige bomen, zal het Agentschap Natuur en Bos daarom in veel gevallen naast een voorafgaande screening, ook opleggen om de bomen te vellen in het najaar, de voor vleermuizen minst risicovolle periode. 

Vleermuis in huis?

Heb je een (kruip)kelder, zolder of andere donkere, koele, rustige plek in je huis, dan bestaat er een kleine kans dat er ongemerkt ergens één of enkele vleermuizen komen overwinteren. Soms verstoppen ze zich zelfs in een grote stapel brandhout. In principe hoef je niets te doen: het diertje zal na zijn winterslaap spontaan vertrekken.  

Droge, warme plaatsen worden dan weer eerder als zomerverblijfplaats gebruikt. 

Vragen? 

Zoek je advies voor een gebouw waar vleermuizen huizen? Wil je graag meer info over vleermuisvriendelijke verlichting? Zitten er vleermuizen in je vleermuizenkast? Contacteer het Regionaal Landschap Houtland & Polders. Collega Bob helpt je graag verder.



Bob Vandendriessche

bob.vandendriessche@rlhp.be