Natuur in Vlaanderen is niet beperkt tot natuurreservaten maar vind je overal in het landschap. Ook in jouw tuin en omgeving. Daarom zetten Regionale Landschappen natuurprojecten op met versterking van leefgebieden, groene stapstenen en verbindingen voor waardevolle fauna en flora.
In heel wat gemeenten werken we samen aan de uitvoering van actieplannen met maatregelen voor specifieke planten- en diersoorten. Gemeenten, verenigingen, inwoners, landbouwers en jagers kunnen bij de Regionale Landschappen terecht voor adviesverlening en ondersteuning bij concrete acties.
Het Regionaal Landschap is jouw aanspreekpunt voor landschapszorg in de streek. Zowel inwoners als verenigingen en gemeenten kunnen er terecht met vragen over de aanleg en het beheer van boomgaarden, hagen, poelen… of over natuurvriendelijke inrichting van een perceel, subsidiemogelijkheden of vergunningen. Ook in verband met historisch waardevolle sites zoals (kasteel) parken, grafheuvels, tuinwijken… krijg je een deskundig advies.
Bij elk advies en elke inrichting houden we rekening met cultuurhistorische landschapswaarden en mogelijkheden voor natuurrecreatie en -educatie. Bij aanplantingen werken we met streekeigen bomen en struiken.
De Regionale Landschappen willen iedereen, ook jou, warm maken voor natuur en landschap. De uitdaging is om mensen die minder vertrouwd zijn met natuurbeleid toch te betrekken bij natuur- en landschapsontwikkeling. Door het organiseren van cursussen, evenementen en excursies kunnen inwoners proeven van hun streek en kennis maken met de bijzondere natuur en het landschap.
De Regionale Landschappen ontwikkelen herstelplannen voor trage wegen en bouwen aan kwaliteitsvolle wandelgebieden in samenwerking met partners. Zo kan je het landschap in alle seizoenen op zijn mooist verkennen. Onderweg bieden rustbanken, picknickplaatsen en uitkijktorens gelegenheid om even stil te staan bij het prachtige landschap en de natuur.