Ontdek jouw regionale landschatten

Er zijn veel schatten te ontdekken in jouw regionaal landschap. Van tips om groene vingers bij af te likken tot activiteiten waarvoor je met plezier in je vrije tijd snoeit!

Wil jij ook de vruchten plukken van onze verzamelde know-how? Blijf dan op de hoogte via nieuwsberichten en volg ons op onze facebookpagina.

Maandelijkse beheerkalender van het landschap

De Regionale Landschappen nemen je elke maand mee op ontdekkingstocht doorheen Vlaanderen en de werking van de organisatie.
Hieronder lees je per maand nuttige beheertips. 

Bedankt om mee zorg te dragen voor het landschap.  

Januari: Snoeien doet bloeien

Januari, de maand bij uitstek om je appel- en perelaars van een goed onderhoud te voorzien. Weet je hier niet genoeg van? Wij geven je graag tips! Zo ben je zeker dat je enkele maanden lekker, sappig fruit kan eten.


Het landschap is een schatkist, vol schitterende plekken, verrassende vondsten en onontdekte parels. Met goed beheer maken we de schatkist nog voller: hoe beter we voor onze landschappen zorgen, hoe meer we ervan terug krijgen.

Je leest in de maand januari vele  lifestyle artikels met talloze tips om de ‘winterdip’ tegen te gaan, om beter om te gaan met het licht- en vitamine D-tekort, om in deze donkere tijden meer energie te krijgen.  

Zoek niet verder! Neem die snoeischaar en het zaagje ter hand en trek op een mooie winterdag, wanneer het niet te hard vriest, met een ladder en  goede moed de hoogstamboomgaard in.

Lees verder
© RL Zuid-Hageland

Februari: Laat je beknotten! 

Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Ze hebben echter regelmatig onderhoud nodig: afhankelijk van de soort knot je een boom het best elke 5 tot 9 jaar. Anders kan de boom afsterven, met een enorm verlies voor onze biodiversiteit en ons landschap tot gevolg. Helaas heeft niet elke eigenaar genoeg kennis of tijd om een boom op een correcte manier te knotten. Met Goed Geknot linken we eigenaars van knotbomen aan vrijwillige knotters. Knotters zorgen voor een gratis snoeibeurt en krijgen in ruil het brandhout mee naar huis. Zo zorgen we voor goed en regelmatig onderhoud zodat knotbomen verder blijven bestaan als verblijfplaats voor dieren en als belangrijk onderdeel van ons landschap en natuurlijk erfgoed.

Lees verder

Maart: Bakt ze!

Net als hagen en houtkanten, knotbomen en hoogstamboomgaarden, zijn kleine erfgoedelementen zoals veldkapelletjes en bakovens, onlosmakelijk verbonden met ons landschap. Ze vertellen ons boeiende verhalen uit de lokale geschiedenis en getuigen van oude gebruiken. Ze weten bij velen een sentimentele snaar te raken. Dat kleine erfgoed moeten we dus koesteren, net als de landschappen zelf! 

Lees verder

April: stuurt je wandelen

De lente is aangebroken. Wandelen is de ideale manier om het landschap te verkennen en te genieten van haar vele, vaak verscholen (be)wonderplekjes. Wandelen doen we graag langs goed onderhouden paden, die met zorg bewegwijzerd zijn zodat je niet verloren kan lopen. Dat dat geen evidentie is, weten we als regionale landschappen maar al te goed.

Lees verder

Mei: voor jou uitgevogeld.

© Yves Adams Vilda

Graslanden: vergeten natuurparels

Wie meedoet met Maai Mei Niet of gewoon het gras niet zo frequent maait, weet maar al te goed dat deze periode gekleurd wordt door uitbundig bloeiende planten. Ook graslanden zijn nu op hun mooist. Tot enkele decennia geleden waren we heel vertrouwd met deze waardevolle vormen van open natuur. Ze waren onmisbaar als bron van hooi en om het vee te laten grazen. Helaas raakten ze in de vergetelheid.

Lees verder
© RL Haspengouw & Voeren

Juni: Scheer hoge toppen

Door hagen, heggen en houtkanten goed te onderhouden, draag je bij tot de verhoging van de biodiversiteit. Uiteraard dienen de planten goed onderhouden te worden. Juni is de maand bij uitstek om hagen en heggen te scheren. Maar hoe doe je dat best en welk materiaal heb je daarvoor nodig?

Lees het artikel

Juli: plant het zaadje van de geschiedenis

Oude bomen, hagen of struiken met een erfgoedwaarde: als je er aandacht voor hebt, kom je ze overal tegen in je omgeving. Geplant door de mens, in verbondenheid met natuur en landschap. Ze vertellen vaak iets over tradities, oude gebruiken, geloof en bijgeloof… maar ook over het landschap zelf. Grensbomen, fetisjbomen, veekeringshagen, gerechtsbomen, oude hagen, hakhoutstoven,… het zijn relicten van gebruiken uit een – soms heel ver - verleden. De verscheidenheid aan houtig erfgoed toont aan hoe waardevol deze bomen waren voor onze voorouders. Ook nu nog zijn ze aanwezig en tastbaar in ons landschap. Ook al zijn ze met steeds minder.

lees verder

Augustus: poelen een opkikker voor het landschap

Wat maakt poelen zo bijzonder voor de natuur? Het antwoord zit 'm in de biodiversiteit. Poelen bieden onderdak aan heel wat waterplanten en -dieren. Zo spelen kikkers en libellen verstoppertje tussen de planten, terwijl riet en gele lis het decor verzorgen, zuurstof leveren en een afzetplaats zijn voor eitjes van de waterdiertjes. Op die manier draagt iedereen bij aan dit levendige ecosysteem! Bovendien zijn poelen niet alleen waardevolle minibiotopen, maar ook plekjes waar je als mens heerlijk bij kan wegdromen. En het onderhoud? Dat valt best mee! Zeker met de tips die wij je in dit artikel geven. 

Lees verder

September: Eerst kijken, dan snoeien

Jaarlijks bieden de Regionale Landschappen 'Snoeicursussen hoogstamfruit' aan. Eigenaars van een boomgaard leren er hoe ze hun bomen gezond laten uitgroeien tot volwassen exemplaren, toekomstige bakens in het landschap.

‘Zet vijf snoeiers onder een boom en iedereen heeft een andere mening’, lacht lesgever Jeroen Rappé. Samen beslissen de deelnemers welke tak weg moet en welke tak blijft. De argumentatie is deel van het leerproces. Het doel van deze snoeicursus hoogstamfruitbomen? Zoveel mogelijk gezonde bomen die uitgroeien tot kanjers van exemplaren voor de volgende generaties. 

Lees verder

Oktober: Samen bouwen aan het landschap dankzij vrijwilligers

Elke dag werken we aan een sterker landschap. Gelukkig staan onze 18 Regionale Landschappen er niet alleen voor. We krijgen steun van provincies, de Vlaamse overheid, partnerorganisaties, gemeenten, particulieren, landbouwers, … Maar niet te vergeten: ook heel wat helpende vrijwilligershanden bouwen dagelijks mee aan ons landschap! We vinden ze terug in allerlei vormen. De ene groep helpt met aanplanten van (fruit)bomen, de andere brengt al wandelend onze Trage Wegen in kaart of gidst groepen door bijzondere landschappen. Wist je dat bij sommige Regionale Landschappen zelfs vrijwilligers op kantoor de vaste medewerkers ondersteunen?

Lees verder

November: Ga aan de kant

Vlaanderen had nog niet zo lang geleden een dicht netwerk van houtkanten, hagen en bomenrijen vol leven. Het belang van deze kleine landschapselementen voor onze biodiversiteit en streekidentiteit kan niet overschat worden. Dat weten de regionale landschappen maar al te goed en daarom wordt er samen met vele partners dagelijks gewerkt aan het versterken van het houtkantennetwerk. Maar ook jij kan houtkanten redden!

Lees verder

December: ook feest in je tuin

Het plantseizoen van bomen, hagen, houtkanten en dreven is volop aan de gang. Wil je bomen planten, het is het geknipte moment!

Lees verder

Teaser

 

Benieuwd naar wat er nog in de kist schuilt? Hou onze Facebookpagina in de gaten en ontdek onze maandelijkse tips van onschatbare waarde! Wat je zoal kan verwachten? Een schat aan informatie, van toffe activiteiten tot praktische kennis in en over onze prachtige landschappen!

Volg ons op facebook