Projecten

Zorginstellingen in het groen

Recreatie - Klimaat - LandschapszorgTerug naar overzicht
Delen

Over dit project

Vertoeven in het groen heeft een positieve invloed op onze gezondheid, geestelijk en lichamelijk. Het brengt ons brein tot rust en verlaagt stress. Een natuurlijke omgeving rond zorgcentra verbetert de kwaliteit van de zorg én biedt voordelen voor de natuur. Dit heeft niet alleen gunstige effecten op de gezondheid van patiënten, maar ook voor het personeel, de bezoekers en de omwonenden.

De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen, zijn talrijk. Denk maar aan de aanleg van rolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, een dementietuin, een dierenhoekje … 

Ons team Natuur in de buurt kan zorgcentra ondersteunen bij dit vergroeningsproces.

Projectinfo

Wanneer? Het hele jaar door.

Waar? Zorginstellingen gelegen binnen ons werkingsgebied kunnen beroep doen op ons regionaal landschap om hen te ondersteunen bij het vergroenen van hun domein(en).

Meer weten? Contacteer ons team Natuur in de Buurt voor meer informatie

Project Buiten Zorg 

Het PDPO-project 'Buiten Zorg' is een samenwerking tussen Universiteit Antwerpen (Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving) en de Antwerpse Regionale Landschappen. Binnen dit project ondersteunen we zorginstellingen op maat bij de vergroening van hun site. 

Universiteit Antwerpen staat in voor de geneeskundige kant van het verhaal en achterhaalt door middel van participatie de wensen en noden van de patiënten, het zorgpersoneel en de bezoekers. De Regionale Landschappen pikken verder aan om zowel de natuur - en landschapswaarden als de beleving en gevoelsmatige aspecten verder te vertalen in de praktijk.

In totaal worden er minstens 8 zorginstellingen binnen het project Buiten Zorg betrokken, zowel in de stedelijke als landschappelijke context. Gaande van relaties leggen tussen zorginstelling en groen/natuurlijke omgeving, planvorming van buitenruimte, effectieve (her)aanleg van de buitenruimte tot geslaagde projecten als inspiratie en referentie.

© Regionale Landschappen

De vier Antwerpse regionale landschappen begeleiden momenteel volgende zorginstellingen om de zorg van binnen naar buiten te brengen.

 • Schelde-Durme: Huize Eyckerheyde in Bornem

 • De Voorkempen:
  • De Dennen in Malle
  • WZC de Mick in Brasschaat

 • Kleine en Grote Nete:
  • De Reuzetuin in Arendonk
  • De ouderenafdeling van OPZ in Geel

 • Rivierenland: Woonzorghuis Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg

Het project gelooft erin dat het via deze aanpak en de inspiratiegids Natuur en Gezondheid, nog meer zorginstellingen kan enthousiasmeren en overtuigen om het contact met de natuur of het landschap op te zoeken.

Heb jij ook interesse om meer groen naar jouw zorginstelling te brengen? Contacteer dan zeker ons team Natuur in de Buurt om de mogelijkheden te bekijken.

Huyze Eyckerheyde

Regionaal Landschap Schelde-Durme begeleidt momenteel zorginstelling Huize Eyckerheyde in Bornem om de zorg van binnen naar buiten te brengen.

Lees hier alles over dit project

Geslaagde samenwerkingen

Verschillende regionale landschappen werkten reeds samen met zorginstellingen. Het resultaat hiervan kan je hieronder bekijken.

Noorderhart Mariaziekenhuis (Pelt)

Wie al een keer gehospitaliseerd werd, weet dat tuinen rond ziekenhuizen er al eens levenloos bij kunnen liggen. Niet zo bij Mariaziekenhuis Noorderhart in Pelt!

Samen met het Regionale Landschap investeerde het ziekenhuis in een biodiverse, aantrekkelijke tuin met bloemenweide, wadi’s, hoogstambomen, fruithagen en aromatische geurtuin. Patiënten kunnen er met veel plezier tijd doorbrengen met bezoekers.

Zorgboerderij Meander (Kapellen)

Medewerker Marnix van Zorgboerderij Meander in Kappellen vindt de vernieuwde buitenruimte prachtig: “Er is veel groen en veel mooie planten.” Bezoekers kunnen bij Meander terecht voor dagondersteuning en individuele ondersteuning met focus op arbeid, beleving, educatie, recreatie en therapeutisch paardrijden.

Ontdek hoe we de omgeving van de zorgboerderij het voorbije jaar helemaal transformeerden tot een groene oase van rust. 

Sint-Alexius (Grimbergen)

Al sinds 1909 specialiseert het Psychiatrisch Ziekenhuis Alexius  in Grimbergen in kwaliteitsvolle geestelijke gezondheidszorg. Het landschapspark rond de site werd, in samenwerking met het Regionale Landschap, helemaal heraangelegd. Ecologie, biodiversiteit en onderhoudsvriendelijkheid staan centraal in de nieuwe visie van het park. De 152 patiënten genieten er vandaag van de rust, de dieren en de natuur.

Misschien vind je dit ook interessant:

Groene speelplaatsen
© Konkelgoed
Al onze projecten
© Rudy Mettepenningen
Contacteer ons
© Miles Burke