Projecten

Onmisbare wilde bijen

Zeg niet zomaar bij tegen een bij, er zijn wel 350 soorten bijen in Vlaanderen. Ze zorgen voor de noodzakelijke bestuiving van heel wat planten.



Delen

Bloembezoekende insecten zoals zweefvliegen en bijen spelen een grote rol bij de bestuiving van allerlei planten. Zonder bijen zou een groot aantal planten niet meer kunnen bestaan. Zonder bestuiving kunnen ze immers geen zaad vormen.

Van de ongeveer 350 bijensoorten die voorkomen in Vlaanderen maken de meeste bijen hun nest onder de grond. De overige soorten gaan op zoek naar bestaande holten in hout, oude muren, ramen, sleutelgaten… Voor deze soorten kan je zelf een nestkastje of bijenhotel maken.

Elke soort heeft zijn eigen seizoen om uit te vliegen. Zo is er bijna het hele jaar door actie in het hotel. Voor creatieve handen is het helemaal niet moeilijk om dit zelf te doen. 

Bijen in de tuin

Dat bijen het moeilijk hebben, dat wist je al. Gebrek aan voldoende voedsel (nectar en stuifmeel) is één van de grote oorzaken. Gelukkig kan jij daar iets aan veranderen door je tuin bij-vriendelijk in te richten. Bijen hebben bloemen nodig en voldoende plekjes waar ze een nest kunnen maken. Welke acties kan je allemaal ondernemen? Welke planten moet je kiezen? Hoe begin je aan een bijenhotel?

Met deze vragen kan je terecht bij onze medewerker biodiversiteit. Hij kan je advies op maat geven. 

Neem alvast eens een kijkje op de website van Natuurpunt voor een aantal praktische tips.

Knautiabij
© Pieter-Jan Alles

Projecten

Meer natuur voor pittig fruit

Zonder bijen geen fruit. In de belangrijkste fruitregio’s werkten we met zeven organisaties uit Nederland en Vlaanderen samen met meer dan 100 fruittelers, verschillende gemeenten en diverse andere actoren. Zo bundelen we de krachten voor de integratie van meer natuur in de fruitteelt. Duurzame kansen voor (wilde) bijen, vleermuizen en vogels in ruil voor diensten die een goede oogst garanderen.

Projectinfo

Projectperiode: 2016-2019

Partners: Regionaal Landschap Noord-Hageland, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Natuurrijk Limburg, Stichting landschapsbeheer Zeeland, Proefcentrum Fruitteelt vzw, Provincie Vlaams-Brabant

Met de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Eindrapport