Projecten

Religieus erfgoedDelen

In ons landschap zijn nog veel verwijzingen naar het religieus verleden van onze streek terug te vinden. Denk maar aan kruisbeelden, veldkapellen, kapelbomen,… Hoewel de tradities errond voor velen steeds minder belangrijk zijn, blijven ze als erfgoed en landschapskenmerken interessant. Daarom zetten we ons als regionaal landschap in voor hun behoud én het behoud van hun omgeving.

Kruisborre-ommegang

In Asse bevindt zich een processieommegang aan de Kruisborrekapel in een waardevol landschappelijk gebied. Prachtige vergezichten en veldwegen langs weides, bos en boomgaarden vormen het landschappelijk geheel van de vallei van de Nieuwermolenbeek.

Een legende maakte van de omgeving van de Kruisborre een bedevaartsplek en verschillende veldkapellen en kruisen werden langs de weg opgericht als dank voor verkregen gunsten. Op initiatief van het regionaal landschap werden een groot aantal daarvan door de eigenaars met ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Asse gerestaureerd. Ook de trage wegen werden door de gemeente opgewaardeerd en je kan het landschap met haar historiek gaan ontdekken met enkele bewegwijzerde en niet-bewegwijzerde wandelingen.

Je kan de wandeling volgen via de wandelroute in de brochure 'De weg-om van Kruisborre' (7km) of via de wandelknooppunten op het wandelnetwerk (9km).

Heilig Hartbeeld
© RLBK

Heilig Hartbeeld Perk

In Perk bevindt zich een Heilig Hartbeeld op molenvoet. Op deze plek stond al minstens sinds de 18e eeuw de 'molen van Perk', een windmolen met open voet. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog werd de molen vernield, maar de voet in kalksteen op de molenberg bleef bewaard.

Tijdens het interbellum floreerde de verering van het Heilig Hart en werd op de voet een betonnen sokkel met een Heilig Hartbeeld geplaatst. Samen met de eigenaar en met de steun van de provincie Vlaams Brabant zal het beeld en de molenvoet gerestaureerd worden.

Je herkent het Heilig Hartbeeld meteen als je het dorp van Perk nadert vanuit het noorden. Je kan er bovendien binnenkort verpozen en de geschiedenis van de plek ontdekken via het wandelnetwerk dat over de veldwegen langs de molensite loopt.

Samen aan de slag

Ben je zelf eigenaar van een kapel, kruisbeeld of ander religieus erfgoed dat mogelijk interessant kan zijn voor restauratie of herbestemming? Neem contact met ons op voor meer informatie over de ondersteuning die we aanbieden.