Projecten

Publiek groen

Recreatie - Klimaat - Landschapszorg



Delen

Over dit project

In heel wat steden en gemeenten bevinden zich openbare parken of speelpleintjes. Vaak zijn deze vrij eentonig aangelegd, spreken ze niet echt een grote groep buurtbewoners aan en hebben ze weinig biodiversiteitswaarde.

Ons regionaal landschap helpt je om zo'n plek om te toveren tot een echte klimaatrobuuste en biodiverse ontmoetingsplek voor de hele buurt: om te spelen, te wandelen, te fietsen, om mensen te ontmoeten, activiteiten te organiseren of om tot rust te komen.

Denk maar aan een plek midden in het groen, met gezellige picknickbanken, natuurlijke speelelementen, maar ook een hondenlosloopweide, een boomgaard, trage wegen om te wandelen en fietsen, een geboortebos, een amfitheater voor evenementen, ... 

Heb jij ook een project waarmee je natuur dichter naar jouw buurt kan brengen? Neem dan contact op met ons team Natuur in de Buurt om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Projectinfo

Wanneer? Het hele jaar door.

Waar? Gemeenten en steden binnen ons werkingsgebied kunnen beroep doen op ons regionaal landschap om hen te ondersteunen bij het vergroenen van openbare domeinen.

Meer weten? Contacteer ons team Natuur in de Buurt voor meer informatie

Een ontmoetingsplek voor de hele buurt 

Een groene ontmoetingsplek, waar de hele buurt kan spelen, wandelen, fietsen, elkaar kan ontmoeten, tot rust kan komen. Hoe begin je hieraan? Wat zijn de verschillende stappen? En hoe betrek je hier alle buurtbewoners bij? Ons regionaal landschap kan steden en gemeenten begeleiden gedurende het hele proces: van participatie, over ontwerp, tot realisatie en zelfs nazorg. 

Ontdek hier hoe we te werk gaan
© RLSD
Rozekensbos
© RLSD

Lopende trajecten

Puitvoetbos Sint-Niklaas

Puitvoetbos
© RLSD

In de buurt van het Waasland Shopping Center ademt 23 hectare aaneengesloten bosgebied: het Puitvoetbos, dé groene long voor de inwoners van de stad Sint-Niklaas.

Het stadsbestuur wil dit gebied op een kwalitatieve manier uitbreiden en de verschillende functies met elkaar verbinden. Aandacht gaat uit naar een beter bosbeheer, natuurverbinding voor insecten, kleine zoogdieren en vogels, alsook meer groenbeleving en recreatie voor de inwoners. 

Meer over dit project

Poldertuin Zwijndrecht

Poldertuin
© RLSD

De poldertuin is momenteel een gefragmenteerde groenzone nabij de dorpskern van Zwijndrecht. De vraag kwam vanuit het gemeentebestuur van Zwijndrecht om deze groenzone te verbinden en aantrekkelijk te maken voor iedereen. 

Ons regionaal landschap ging met de input van de buurt aan de slag, en zorgde voor een totaalconcept met een natuurspeelzone, natuurbegraafplaats, een geboortepark en een hoogstamboomgaard.

Meer over dit project

Pastorijtuin Erembodegem

Pastorijtuin Erembodegem
© RLSD

In Erembodegem (Aalst) bevindt zich een pastorijtuin, tussen de kerk en de Dender. Vandaag is deze tuin volledig privaat. Om de dorpskern van Erembodegem te vergroenen, wordt een deel van de pastorijtuin openbaar gemaakt. Met onder andere ruimte voor een buitenklas, een speelbosje en een ontmoetingsplek aan de Dender zal de tuin er helemaal anders uitzien en een nieuwe groene oase vormen voor de inwoners van Erembodegem. 

Meer over dit project

Ter Beke Sinaai

Ter Beke
© RLSD

Sinaai heeft nood aan openbare groene ruimte om te spelen, te wandelen en tot rust te komen. In het centrum van Sinaai ligt een interessante site die makkelijk bereikbaar is voor buurtbewoners via verschillende trage wegen. Rondom de site zijn bovendien drie jeugdverenigingen gelegen, net als een kleuterschool, een basisschool, een sporthal én een woonzorgcentrum. Er werd daarom beslist om op deze site het speelbos Ter Beke te ontwikkelen. 

 

Meer over dit project

Gemeentepark Sint-Gillis-Waas

© RLSD

Het klassieke gemeentepark in Sint-Gillis-Waas dateert uit de jaren '70 en is dringend aan een opfrissing toe. In het huidige park is te veel verharding, trapjes belemmeren de toegankelijkheid en bankjes staan enkel in de zon. Tijd voor een opfrissing met aandacht voor waterinfiltratie, ontmoeting, biodiversiteit en ruimte om te spelen! 

Meer over dit project

Kerkplein Overbeke (Wetteren)

© RLSD

Het plein rond de kerk van Overbeke wordt heraangelegd. Er is aandacht voor ontharding en vergroening. Met alle betrokkenen denken we na over hoe dit een warme ontmoetingsplek voor de buurt kan worden.

Meer over dit project

Groenkapoen: KSA Zwijndrecht

© RLSD

De terreinen van de jeugdbeweging KSA Vlaamse Kerels in Zwijndrecht worden biodivers, klimaatadaptief en avontuurlijk heringericht. Waar mogelijk wordt ook de nodige ontharding voorzien. Deze herinrichting kadert in het project Groenkapoen waarbij elk Regionaal Landschap uit de provincie Antwerpen met 1 jeugdbeweging de samenwerking aangaat.

Meer over dit project

Hof van Wissekerke

© RLSD

Ontsluiting voormalige moestuin en paardenweide kasteel Wissekerke en herinrichting tot een groene ontmoetingsplek voor de buurt. Het ontwerp komt tot stand tijdens een participatietraject met de diverse actoren en doelgroepen (buurt, jeugdraad, seniorenraad, kinderen, lokale experts,…).

Meer over dit project

De groene draad van Ariadne

Van een ommuurd kloosterdomein naar een gastvrij, biodivers en klimaatbestendig terrein: de vroegere site van de Maricollen ondergaat een metamorfose! Met uitbundig groen, belevingselementen en een eetbare tuin verwent Psychiatrisch Centrum Ariadne haar cliënten, personeel én buurtbewoners.

Meer over dit project

Trots op onze realisaties

De afgelopen jaren werden er binnen ons werkingsgebied heel wat groene ontmoetingsplekken gerealiseerd. We zijn dan ook trots op deze fijne samenwerkingen en mooie realisaties:

 

  • Stadspark Romain De Vidts in Sint-Niklaas
  • Donkoeverpark in Berlare
  • Boerenkrijgpark in Overmere
  • Driegoten in Hamme
  • Ter Locht in Zwijndrecht
  • Hof Ten Dijke in Lebbeke
  • Rozekensbos in Aalst
  • Tussen Dries en Durme in Waasmunster
  • Heuvelpark in Aalst
  • De Vaag in Waasmunster
  • ... 

Misschien vind je dit ook interessant: