Projecten

PDPO Houtig erfgoed

Houtig ErfgoedTerug naar overzicht

1 februari 2021 | 00u00

Start

1 juli 2023 | 00u00

Einde
Delen

Erfgoedproject Houtig Erfgoed

In het voorjaar van 2021 startten het toenmalige Regionaal Landschap Houtland en de Intergemeentelijke Onroerende Erfgoed Diensten Raakvlak en Polderrand een grootschalig PDPO-project waarbij bomen en struiken met erfgoedwaarde in 10 gemeenten in kaart worden gebracht. Het betreft markante bomen en struiken die iets kunnen vertellen over de geschiedenis en de oude gebruiken van onze streek. Voorbeelden in het Houtland zijn vrijheidsbomen, welkomstlindes, hoogstamboomgaarden, kapelbomen, (gevlochten) hagen als erfafsluiting… De inventaris zal de basis vormen voor het gemeentelijk beleid inzake behoud, herstel en beheer van dit levend patrimonium.

© Regionale Landschappen

Doelstellingen

  • Oprichten van gemeentelijke werkgroepen houtig erfgoed met vrijwilligers
  • In kaart brengen van houtige erfgoed elementen
  • Minimum 1 herstel of beheerproject per gemeente
  • Creëren van draagvlak voor dit thema

Help je mee?

Om de inventaris tot stand te brengen willen we een beroep doen op vrijwilligers. Ben je een inwoner van Beernem, Damme, Gistel, Jabbeke, Knokke-Heist, Ichtegem, Oostkamp, Oudenburg, Torhout of Zedelgem en heb je interesse voor erfgoed en natuur, kom ons dan helpen.
Er is geen voorkennis vereist. Het Regionaal Landschap Houtland & Polders voorziet een opleiding met aansluitend een workshop op het terrein om je op weg te helpen.

© Regionale Landschappen

Interesse?

Wil jij mee helpen om het levend erfgoed in onze regio in kaart te brengen? Neem contact op met Gilles.

Steun

Het project Houtig erfgoed wordt gerealiseerd met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Meer info op www.vlaanderen.be/pdpo