Otter terug thuis in Rivierenland en Scheldevallei?
De otter liet zich 30 jaar lang niet zien in België. Was hij er gewoon niet of verstopte hij zich te goed? Sinds 2012 duiken er af en toe sporen op die wijzen op de aanwezigheid van een otter op verschillende plaatsen in België. Maar voordat de otter België terug als een geschikte habitat zal beschouwen, ligt er op veel plaatsen nog wel wat werk op de plank.
WWF, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en UAntwerpen, brachten in 2019 een studie uit waaruit bleek dat de Scheldevallei veel opportuniteiten heeft voor de otter. Daarom startte WWF samen met lokale en nationale partners, het project Otterland, om samen van deze regio een klein otterparadijs te maken.
Daarnaast wordt via communicatie en sensibilisatie ook geïnvesteerd in het draagvlak voor de terugkeer van de otter. Zo kunnen we de otter met open armen ontvangen!
Meer info? Neem contact op met Ankatrien.boulanger@rlrl.be
Op 1 april 2024 is het Europees project ‘otter over de grens’ gestart. Dit project heeft als doel om het leefgebied van de otter in de grensregio van Vlaanderen en Nederland te verbeteren en wordt ondersteund door het Interreg-programma Vlaanderen – Nederland van de Europese Unie. MEER INFO: Interregproject 'Otter over de grens' | Agentschap voor Natuur en Bos
Het project richt zich op drie aspecten om de verbindingen te verbeteren: verkeer (het verminderen van aanrijdingen), natte natuur (herstel van moerassen en rivieren) en voedsel (zorgen voor voldoende en kwalitatieve vis). Deze inspanningen hebben ook positieve effecten op bredere milieuproblemen zoals klimaatadaptatie, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurlijke oplossingen.
Het project voorziet, naast monitoring en onderzoek, ingrepen voor meer en betere natte natuur en het wegwerken van infrastructurele knelpunten op strategische plaatsen.
Partners: Agentschap voor Natuur en Bos, Durme VZW, gemeente Breda, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Limburgs Landschap vzw, Provincie Antwerpen, Provincie Oost-Vlaanderen, Regionaal Landschap De Voorkempen, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Regionaal Landschap Rivierenland, Regionaal Landschap Schelde-Durme, Stichting ARK, Vlaamse Milieumaatschappij, Waterschap Brabantse Delta, WWF België en Zoogdiervereniging.
Knijpen otters hun neus dicht onder water? Blijven er soms graatjes steken in hun keel? En waarom zwemmen ze niet onder bruggen door? Dat en veel meer ontdek je tijdens "Olga de otter", de reizende tentoonstelling over de otter in Vlaanderen.
Je vindt deze expo op volgende locaties: