Het Pajottenland kent heel wat uitdagingen wat betreft klimaatverandering, zoals droogte en wateroverlast. Maar de typische kenmerken van het landschap bieden tegelijk ook kansen om te werken aan onze klimaatdoelstellingen.
Met het strategisch project ‘Opgewekt Pajottenland’ zien we kansen op vlak van de productie van hernieuwbare energie, de verbetering van de leefbaarheid in de dorpen en de versterking van de open ruimte door landschapszorg
In dit project werken Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Provincie Vlaams-Brabant en Klimaatpunt vzw, met de steun van de Vlaamse overheid, een visie uit om te komen tot een energieneutraal Pajottenland in 2040. Samen met 10 Pajotse gemeenten (Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw) zoeken we naar de ideale mix van duurzame energiebronnen in het Pajottenland.
Aan de basis van de visievorming ligt de landschapsstudie. Deze studie onderzoekt:
- welke energiebronnen het meest efficiënt zijn voor het Pajottenland.
- hoe we deze energiebronnen best integreren in het landschap.
- de lokale gedragenheid en participatie door omwonenden.
De gedragen ruimtelijke visie op hernieuwbare energie zetten we meteen om in concrete en inspirerende projecten. Want zichtbare acties op het terrein, groot én klein, werken als hefboom voor nieuwe initiatieven.
