Biodiversiteit - klimaat - landschapszorg
Hoeveel sterren tel jij als je ’s nachts naar buiten tuurt? Zie je maar weinig sterrenhemel vanuit je dakraam of tuin? Je bent niet alleen. In België is er nergens nog natuurlijke duisternis aanwezig, een record om niet fier op te zijn.
West-Europa behoort samen met de Verenigde Staten en het Midden-Oosten tot de meest lichtvervuilde regio’s van de wereld. Elk jaar neemt de oppervlakte lichtvervuild gebied met meer dan 2 procent toe. Dat leidt ertoe dat op wereldschaal het aandeel onverlichte gebieden zeer sterk onder druk staat. 88% van de oppervlakte van Europa ervaart 's nachts lichtvervuiling en 60% van de Europeanen kan de Melkweg niet langer zien. In West-Europa vormen Vlaanderen, het Ruhrgebied en het Groene Hart in Nederland de meest lichtvervuilde regio’s.
De cyclus van licht en duisternis is sinds het ontstaan van de aarde een van de fundamentele ritmes op onze planeet. De meeste levensvormen, mens én dier, vertrouwen op deze cyclus of zijn ervan afhankelijk voor hun overleving. Het hoeft dus niet te verwonderen dat steeds meer studies aantonen dat nachtelijk kunstlicht een grote impact heeft op onze omgeving en zelfs onze eigen gezondheid. Wetenschappers riepen recent nog op om kunstlicht te gaan beschouwen als gelijk welke andere vorm van vervuiling en ze vergeleken de reikwijdte van het probleem met klimaatverandering.
De Vlaamse milieuwetgeving (Vlarem) bevat enkele artikels om lichthinder en lichtvervuiling tegen te gaan. Samengevat komt het erop neer dat niet-functionele lichtoverdracht naar de omgeving verboden is. Dat wil zeggen dat verlichting enkel mag schijnen op het object waarvoor het bedoeld is, en dus niet gedeeltelijk ernaast richting de omgeving of de hemel.
Helaas zal je in je omgeving veel inbreuken tegen deze wetgeving vaststellen. Spreek gerust je gemeente hierop aan via de lokale milieutoezichthouder, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor de handhaving op een groot deel van deze inbreuken. Inbreuken kan je ook melden via deze website.
In sommige landen wordt zelfs nog verder gegaan. In La Palma (Canarisch eiland, Spanje) bestaat bijvoorbeeld een speciale wet tegen lichtvervuiling om de sterrenhemel te beschermen. In 2007 werd daar een declaratie (La Palma starlight declaration) ondertekend ter bescherming van de nachtelijke hemel en het recht tot ‘sterrenlicht’.
Op 29 november 2021 gaf onze medewerker en lichtexpert Robbert Schepers een webinar over de problematiek rond lichthinder met als titel "(N)ooit nog nacht". Geïnteresserden kwamen te weten welke gevolgen lichthinder heeft voor onze omgeving én verschillende diersoorten. Maar ook wat ze als gemeente of particulier kunnen doen om de impact van kunstlicht te verminderen. Herbekijk de webinar hier!
Kunstlicht zorgt er niet enkel voor dat we minder sterren zien, het heeft ook effect op ons leefmilieu en onze eigen gezondheid. De meeste levensvormen, mens én dier, vertrouwen op de cyclus van licht en duisternis of zijn ervan afhankelijk voor hun overleving. Door ons kunstlicht raken heel wat dieren zoals insecten, vleermuizen, nachtvlinders en vogels én het biologisch ritme van ons plantgoed van slag. Fluvius sprak met collega Robbert over deze effecten en wat we er aan kunnen doen.
Wanneer zat jij voor het laatst in complete duisternis? NOS op 3 maakte een toffe, heldere video over de impact van kunstmatig licht op ons en onze flora en fauna.
De negatieve effecten van nachtelijke buitenverlichting op onze biodiversiteit én onze gezondheid zijn enorm. Tot deze conclusie komen de Vlaamse provincies na een grootschalig onderzoek door het INBO (Research Institute for Nature and Forest) en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne. Agentschap voor Natuur en Bos ontwikkelde een ecologische duisternisbehoeftekaart waarmee steden en gemeente aan de slag kunnen om duurzamer om te gaan met verlichting.
Meer lezen? De resultaten van het onderzoek naar de impact van nachtelijke buitenverlichting vind je hier.