Projecten

Knotbomen

Biodiversiteit - landschapDelen

Over dit project

Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Zij hebben echter een regelmatig beheer nodig. Afhankelijk van de boomsoort moeten knotbomen elke 5 tot 9 jaar geknot worden. Dankzij het project Goed Geknot koppelen we vrijwillige knotters aan eigenaars van knotbomen. 

Projectinfo

Wanneer? Het knotseizoen loopt 1 november tot eind februari.

Waar? Alle gemeenten en inwoners uit ons werkingsgebied kunnen advies krijgen rond knotbomen, kunnen hun knotbomen opgeven voor een onderhoudsbeurt, kunnen zich registreren als knotter of kunnen deelnemen aan onze gratis cursussen.

Meer weten? Contacteer Sebastien Leys voor meer informatie (sebastien@rlsd.be - 0473 30 60 89)

Gratis onderhoud via Goed Geknot


Knotbomen hebben een regelmatig beheer nodig, en dat kan best arbeidsintensief zijn. Via het project Goed Geknot koppelen wij daarom knotters (houtzoekers) aan eigenaars van knotbomen. De knotters (houtzoekers) onderhouden de bomen gratis en krijgen als tegendienst het brandhout mee naar huis. Wij brengen jullie met elkaar in contact, en zorgen ook voor een goed contract zodat onze knotters veilig verzekerd zijn. 

  • Ben je houtzoeker/knotter? Dan kan je er een eigen account aanmaken, aangeven in welke regio('s) je graag wil knotten en zelf knotopdrachten beheren.

  • Ben je zelf eigenaar van knotbomen en dus houtaanbieder? Maak dan een profiel aan en geef aan waar je knotbomen staan, om hoeveel bomen het gaat, hoe gemakkelijk ze te bereiken zijn en wanneer ze het laatst geknot werden. Toegevoegde foto’s verduidelijken de situatie. Vervolgens zorgt de ‘app’ ervoor dat wij vlot een knotter vinden bij jou in de buurt. Gaat de knotter akkoord om bij jou aan de slag te gaan, dan krijg je hiervan een melding en kunnen jullie samen verdere afspraken maken
© Filip De Smet
Naar goedgeknot.be

Voorwaarden knotbomen

Een beroep doen op onze houtzoekers kan, wanneer:

  • De te verwerken takken van knotbomen minstens 5 jaar oud zijn.
  • De knotbomen zich binnen ons werkingsgebied bevinden.
  • Je ermee akkoord gaat dat snoeiafval en klein takhout ter plaatse blijft liggen en door de houtzoekers (op aangeven van de eigenaar) op hopen wordt gelegd. De eigenaar staat in voor de verdere verwerking (vraag gerust naar tips!)

Driemaal ja? Dien dan zeker je aanvraag in via www.goedgeknot.be en wij gaan op zoek naar een knotter bij jou in de buurt!

© Filip De Smet

Knotbomen: bijzondere kleine landschapselementen

Grote natuurwaarde

© Wesley Poelman

Knotbomen zijn een bron van biodiversiteit. Onder meer de steenuil, gekraagde roodstaart, holenduif en ringmus houden ervan om hun nest te maken in knotbomen. Knotbomen hebben daarnaast ook een grote landschapswaarde. Wist je dat onze streek zelfs op wereldvlak bekend is voor haar grote aantal knotbomen? Knotbomen maken dus deel uit van ons natuurlijk erfgoed, een reden te meer om ze goed te onderhouden.

Boom vs knotboom

© RLSD

Knotbomen zijn eigenlijk gewone bomen die op een bepaalde manier afgezaagd zijn. Een wilg wordt dus een knotwilg, wanneer deze op een bepaalde manier geknot wordt. Zijn de takken van jouw boom ooit afgezaagd tot aan de stam? Dan is jouw boom geknot en sindsdien een knotboom. Verder onderhoud is om de vijf jaar noodzakelijk. Zo niet, scheuren de takken af en kunnen ze jouw boom splijten. Mogelijks wordt dat jouw boom fataal.

Snoeien vs knotten

© Filip De Smet

Snoeien gebeurt jaarlijks en houdt je boom, struik of plant in vorm. Knotten gebeurt om de 5 jaar (bij knotbomen) of om de 10 jaar (bij houtkanten) en betekent dat alle takken tot een bepaalde hoogte van de grond verwijderd worden. Het is belangrijk dat dit door een kenner gebeurt, die oog heeft voor veiligheid, techniek en natuurvriendelijk werken.

Duurzaam houtbeheer

© Lars Soerink

Door bomen te knotten kan hout worden geoogst zonder de boom te vellen. Het takhout van knotbomen (vooral knotwilgen) gebruikten mensen vroeger als brandhout en geriefhout (zoals stelen). De fijne takken en bladeren waren ook bekend als veevoeder. Tegenwoordig wordt het hout van de knotwilgen nog steeds gebruikt als brandhout. Je kan er ook een takkenril mee aanleggen als afbakening van een perceel, een ideale thuis voor heel wat insecten! 

Handige informatie

Goedgeknot.be

© Filip De Smet

Heb je knotbomen die geknot moeten worden? Of ben jij een knotter en wil je op vrijwillige basis gaan knotten, in ruil voor het hout? Neem dan een kijkje op www.goedgeknot.be waar je je kan registreren. Wij brengen houtaanbieders en houtzoekers (knotters) met elkaar in contact!

Naar goedgeknot.be

Cursussen voor knotters

© Filip De Smet

Wil je graag leren knotten? Elke winter organiseren wij opnieuw cursussen voor beginners. Neem contact op met ons via goedgeknot.be en laat ons weten dat je interesse hebt, zo houden wij jou op de hoogte wanneer er nieuwe cursussen georganiseerd worden.

Naar goedgeknot.be

Facebook Houtzoekers

© Facebook

Vragen stellen, foto's posten voor / tijdens / na de arbeid, materiaal- en andere tips delen, ervaringen uitwisselen, ... Het kan allemaal via de besloten Facebookgroep RLSD_Houtzoekers, opgericht door Wouter Delanote, zelf een fiere houtzoeker.  

Word lid op Facebook

Handige brochure

© Regionale Landschappen

Wil je nog meer weten over knotbomen? Lees dan zeker de brochure "Knotbomen, knoestige knapen". Een uitgave van de Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen.

 

Lees de brochure

Misschien vind je dit ook interessant:

Naar al onze projecten
© Wesley Poelman
Contacteer ons
© Miles Burke