Projecten

Ik hou(t) van erfgoed

Houtig erfgoed in de kijkerDelen

Ik hou(t) van erfgoed

Oude bomen, kapelbomen, houtwallen en dreven in de kijker

Eind 2023 kon je een (knotsgekke) foto van een houtig erfgoedpareltje maken en insturen. De winnende boom/houtig erfgoed maken we bekend op 22 april 2024.

Die wordt verwend met een controle en onderhoud ter waarde van 500 euro! Zond jij de winnaar in? Dan krijg jij een overnachting in een boompit in de zomer van 2024. De mooiste bomen krijgen een plek in onze reizende tentoonstelling die een unieke kijk geeft op de historische en ecologische waarde van houtige beplanting met erfgoedwaarde. 

Stemmen op jouw favoriet

Uit 120 inzendingen selecteerde de jury 5 laureaten. Stemmen kon tot 14 april.

Hier vind je de laureaten

Houtig erfgoed onder druk

Ons houtig erfgoed dreigt stilaan te verdwijnen. De Antwerpse Regionale Landschappen, IOED’s en erfgoedcellen bundelen daarom hun krachten om de verbondenheid tussen houtig erfgoed en de mens weer onder de aandacht te brengen. Dat kunnen we niet alleen. Om alles goed in kaart te brengen, doen we ook beroep op jou! Daarnaast gaan we ook aan de slag om het resterende houtig erfgoed én hun verhalen en gebruiken te beheren en te herstellen

Houtig erfgoed: what's in a name? 

Onder houtig erfgoed verstaan we houtige beplanting met erfgoedwaarde in de vorm van monumentale bomen, kapelbomen, oude houtkanten en houtwallen en dreven. Dit groen erfgoed vertelt iets over de geschiedenis van een bepaalde plaats of haar functie in het landschap. Daarnaast leert het ons over oude gebruiken, historisch landgebruik, de specifieke rol in geloof en rituelen, ... Je vindt het in allerlei soorten, vormen en maten: van oude autochtone plantsoorten tot door de mens ontwikkelde snoeivormen of een combinatie van beide.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van PDPO