Projecten

Funerair erfgoedDelen

Elke gemeente heeft minstens één en vaak meerdere begraafplaatsen. Daar ligt meer erfgoed verscholen dan je op het eerste gezicht zou denken. Bovendien is er naast de herinnering aan overledenen ook veel leven aanwezig: het zijn vaak hotspots van biodiversiteit.

Plekken waar erfgoed en biodiversiteit samenkomen, ondersteunen we graag als regionaal landschap.

Begraafplaats Londerzeel Sint-Jozef

Samen met de gemeente Londerzeel hebben we de begraafplaats van Londerzeel-Sint-Jozef vergroend en heringericht. De aanleiding om de begraafplaats onder handen te nemen was het verlopen van een groot aantal concessies. De funeraire werkgroep ‘De Immortellen’ maakte een inventaris op van alle graven die dreigden te verdwijnen en samen met Monumentenwacht werd een keuze gemaakt voor het behoud en de restauratie van enkele waardevolle graven.

Daarnaast wilde de gemeente het beheer van de begraafplaats over een andere boeg gooien. Het gebruik van pesticiden is verleden tijd en ook het uitzicht werd groener. De sfeer evolueert steeds meer van grijs kerkhof naar begraafpark met groene verbindingen naar het omliggende landschap. Tussen de historische graven werden vaste planten aangeplant, en o.a. hoogstammige bomen, hagen en bloembollen, samen met een extensief maaibeheer zorgen voor meer biodiversiteit.

Samen aan de slag

Wil je zelf je begraafplaats vergroenen en het funerair erfgoed herstellen? Neem contact met ons op voor meer informatie over de ondersteuning die we aanbieden.