Projecten

Aanleg van hoogstamboomgaarden

Hoogstamboomgaarden roepen bij velen herinneringen op uit lang vervlogen tijden, toen kinderen stiekem onder de prikkeldraad kropen en op zoek gingen naar de lekkerste appels en peren van het dorp.



Delen

Over het project

Door de jaren heen ontstond er in het Hageland en in Haspengouw een indrukwekkende rijkdom aan hoogstamboomgaarden. In die mate zelfs dat ze mee de identiteit van onze streek bepalen. Ze worden gekoesterd omwille van hun landschaps- en erfgoedwaarde en uiteraard ook omwille van de weelde aan fruit.

Het regionaal landschap werkt samen met gemeenten, verenigingen en inwoners aan het behoud en herstel van hoogstamboomgaarden in de regio. Als we binnen enkele decennia nog willen genieten van het prachtige zicht en gevarieerde fruit van de typische hoogstamboomgaarden moeten we immers vandaag in actie komen.

Projectinfo

Projectperiode: doorlopend

Waar?: Alle steden, gemeenten en particulieren binnen ons werkingsgebied kunnen beroep doen op het advies van ons regionaal landschap.

Met de steun van: Deze projectwerking wordt ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant, dienst leefmilieu en dienst erfgoed.

 

Een hoogstamboomgaard aanplanten?

Wil je een boomgaard aanplanten of fruitbomen bijplanten in een bestaande boomgaard? Dan is het aanplantproject van het regionaal landschap misschien interessant voor jou. Het regionaal landschap tekent samen met jou een beplantingsplan uit en stuurt de plantploeg aan. Dankzij de financiële bijdrage van de Provincie Vlaams-Brabant betaal je maar een deel van de kostprijs.

Aantal hoogstamboomgaarden

160

Update: Januari 2023

Aantal hoogstamfruitbomen

2505

© RLZH

Voorwaarden

  • Het perceel ligt binnen ons werkingsgebied.
  • Aanplant van minimum 10 hoogstamfruitbomen (10 are).
  • De plek en de bodem moet geschikt zijn voor fruitbomen.
  • Enkel percelen in het ‘open buitengebied’ komen in aanmerking.
  • Werken in kader van een vergunning worden niet gesubsidieerd.
  • De boomgaard dient 15 jaar behouden worden (uitzonderingen zie contract) en nadien goed beheerd worden.

Werkwijze

Wanneer je ons hebt gecontacteerd dan komen we vrijblijvend langs om de werkwijze en voorwaarden toe te lichten en het perceel te bekijken. Vervolgens maken we een beplantingsplan op rekening houdend met de gewenste fruitsoorten, bodemtype, plantafstanden, bestuiving, oriëntatie, … Na een akkoord voert een sociaal economiebedrijf de werken uit: aanplant van bomen met gepaste veebescherming. 

Kostprijs

In de kostprijs zijn zowel de bomen, de veebescherming als de werkuren (incl. verplaatsingskosten) van de plantploeg voorzien. De exacte kostprijs is dus gekend vóór de uitvoering van de werken.Dankzij de financiële steun van de Provincie Vlaams-Brabant betaalt de eigenaar/beheerder slechts 50% van de totale kostprijs.

Heb jij interesse of vragen? Contacteer ons via het landschapsloket.

Contactgegevens
Gegevens perceel

Enkel percelen die binnen ons werkingsgebied liggen komen in aanmerking.

Mijn persoonlijke gegevens mogen verwerkt en bijgehouden worden in het kader van het landschapsproject.