Nieuws

Weerdse Vijver krijgt kinderwandellus

De werken aan de speelinfrastructuur in het ANB-domein in Zemst zijn gestart.Weerdse Vijver, Galgenberg, Zemst

Startplaats
Delen

De Weerdse Vijver krijgt een facelift. De vroegere parking wordt omgetoverd tot een speelterrein voor de chiro en de lokale jeugd. De wandeling rond de vijver wordt avontuurlijker gemaakt met houten speelinfrastuctuur. Het project is een samenwerking tussen Natuur en Bos, Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Regionaal Landschap Rivierenland, het strategisch project ORIOM (Open Ruimte in en Om Mechelen) en de gemeente Zemst.

Wie graag wandelt aan de Weerdse Vijver merkte het al op, een aantal inrichtingswerken zijn er gestart. 

De vroegere parking wordt een natuurlijk speelterrein. Er komen ruigtes om in te lopen, speelheuvels met daartussen ruimte voor water, stappaaltjes, speelstammen en in het midden een klein verstopbosje. De Chiromeisjes en -jongens van Weerde gaven input voor dit speelterrein tijdens een participatiemoment. In één beweging krijgt ook de mountainbikeroute die langs het speelterrein loopt enkele heuvels. Deze heuvels worden van de rest van het speelterrein afgescheiden door een struikenbos, zodat de fietsers niet in contact komen met de spelende kinderen.

De wandeling rond de Weerdse Vijver wordt een kinderwandellus met een ‘Samen op Pad’-label. Op vijf plaatsen komen er houten speel- en balanceerelementen. De route is 1,6 km lang, ideaal voor een gezinsuitstap. Aan de start verwelkomt een karper de jonge avonturiers vanop zijn totempaal.

De ingang aan de kant van het voetbalterrein wordt rolstoelvriendelijk gemaakt. De hellingsgraad van het halfverhard en waterdoorlatend pad wordt hiervoor aangepast. Er komt ook een visponton voor rolstoelgebruikers. Zo kan iedereen gebruik maken van dit stuk toegankelijk groen. Aan deze ingang werden al eerder de nieuwe parkeerplaatsen voorzien.

Spelen kan pas na de zomer

Voor de speelinfrastructuur wordt lokale grond en duurzaam hout gebruikt. Natuur en Bos investeert 100.000 euro in de realisatie van dit project. De werken zullen na de zomer van 2023 speelklaar zijn. Zo krijgen de aanplantingen enkele maanden de tijd om stevig te verankeren en te groeien. Ook de speelinfrastructuur krijgt eerst een keuring. Tot die tijd worden alle zones afgeschermd met werfhekken en werflinten.

Tijdens de werken zijn twee van de drie ingangen steeds toegankelijk. De meest recente werfinfo vind je op natuurenbos.be/weerdsevijver

© Koen Fasseur
© RLRL