Nieuws

Stem deze maand af op Plattelandstv voor Boerenstebuiten

Vier portretten over markante figuren uit de boerenstiel

In deze reeks portretteren we vier markante figuren uit de Voorkempen om hun verhaal voor de toekomst te bewaren.Delen

In een reeks van vier afleveringen portretteren we een aantal markante figuren uit de Voorkempen om hun verhaal voor de toekomst te bewaren. De minireeks is vanaf 13 november te zien op PlattelandsTV. De 'Voorkempense koppen' zijn doorlopend te zien in de rubriek Boerenstebuiten. Elke aflevering is tijdens die week 24 keer te zien.

Vier 'boerenstielen' met uitsterven bedreigd

De smid

te zien tussen 13 november & 19 november

Louis Aerts was meer dan 70 jaar dé smid van Kalmthout en Nieuwmoer – zijn mooie smidse blijft ook na zijn dood intact – elke nagel ligt nog op zijn plek – maar onaangeroerd.

De jonge, dynamische smid Marcel Teugels blaast voor een keer de smidse van Louis weer nieuw leven in en vertelt met veel passie over het ambacht. De dochters Aerts blikken op hun beurt graag terug op het leven van hun vader als smid. Een eeuwenoud ambacht belicht, over generaties heen.

De herder

te zien tussen 27 november & 3 december

De familie Hermans is al eeuwenlang, van generatie op generatie, een echter herdersfamilie geweest en gebleven tot vandaag de dag. Marij Hermans en haar dochter zetten het herderschap van hun vader en moeder met ontzettend veel passie, overgave en kennis verder. De familie vertelt graag over de grote verantwoordelijkheden van een goede herder, de opofferingen die een herder of herderin maakt voor de kudde en vooral ook over de liefde voor hun kudde.

De molenaar

te zien tussen 4 december & 10 december

Het ambacht van de molenaar is eeuwenoud. Terwijl er vroeg duizenden molenaars actief waren in Vlaanderen en ieder dorp minstens één water- of windmolen had, telt Vlaanderen vandaag nog maar een tiental beroepsmolenaars en een driehondertal vrijwillige molenaars. Deze molenaars houden de nog resterende molens draaiende en borgen de eeuwenoude kennis en expertise die een molenaar moet bezitten: bedrijfsvoering, malen van graan, correcte inschatting en interpretatie van weersomstandigheden en wolkenvormen, …

Joppe De Schutter, de jongste molenaar van Vlaanderen, en de 80 jarige Gerard, molenaar in hart en nieren, vertellen over hun passie voor dit ambacht én voor hun molen.

De paardenfokker

te zien tussen 1 januari & 7 januari 2023

Sinds jaar en dag worden onder de toren van Millegem Belgische trekpaarden gefokt. De drijvende kracht achter de Millegemse Stal Groenenbroek was Frans Beullens. hij mag als één van de grondleggers van de Antwerpse trekpaardenfokkerij gezien worden. De "van 't Groenenbroek"-producten zijn een vaste waarde in het prijskampcircuit en de fokkerij is vandaag levendiger dan ooit! Frans wordt als fokker immers met veel enthousiasme opgevolgd door zijn kleindochter Eva Smits. Ook Eva heeft de paardenmicrobe flink te pakken en zet de kennis die ze kreeg overgeleverd van haar grootvader, op een toekomstgerichte manier in. In deze aflevering komen ‘oud’ en ‘nieuw’ aan het woord.