Nieuws

Habitat voor Kamsalamander in Scharent, Haacht

Te Scharent Haacht liggen verschillende oude zandwinningsputten/vijvers. Aan één ervan werken Regionaal Landschap Dijleland en de eigenaars met financiële ondersteuning van het Agentschap voor Natuur en Bos aan habitat voor de Kamsalamander. De vijver wordt geruimd van slib en de houtkant erlangs wordt in hakhout gezet.Delen

Te Scharent Haacht liggen verschillende oude zandwinningsputten/vijvers. Aan één ervan werken Regionaal Landschap Dijleland en de eigenaars met financiële ondersteuning van het Agentschap voor Natuur en Bos aan habitat voor de Kamsalamander. De vijver wordt geruimd van slib en de houtkant erlangs wordt in hakhout gezet.

De zuidelijke houtkant wordt deels in hakhout gezet om meer lichtinval toe te laten en minder bladval te krijgen. Via de gecreeërde openingen kan met een longreach kraan het slib uit de vijver verwijdert worden. De vijver wordt drooggepompt en de vissen (waaronder karpers) verplaatst naar een naburige vijver. We haalen 500 m³ slib weg om de waterkwaliteit te verbeteren en terug op de originele zandbodem te komen. Zo geven we volop de kans aan waterplanten om te groeien en als vooortplantingsplaats te dienen voor Kamsalamanders.

https://www.ecopedia.be/dieren/kamsalamander

Dinsdag 24 mei spreken we af met de buurt om 18u. Samen met de Natuurpunt beheerder van de antitankgracht en het Haachts broek bekijken we de toekomst voor de Kamsalamander en allerlei waterplanten.

© Regionaal Landschap Dijleland vzw
Kamsalamander
© Buiten-beeld Jelger Herder