Nieuws

Minister Demir geeft startschot van Muntbos

Braakliggend perceel in Hoogstraten wordt bosDelen

Op zaterdag 19 februari gaf Vlaams Minister Zuhal Demir onder het goedkeurende oog van de projectpartners en een handvol jonge planters het startschot van de aanplant van het ‘Muntbos’, een nieuw bos op een boogscheut van Ecoduct De Munt in Hoogstraten. Het braakliggende perceel van 1,6 hectare groot biedt ruimte voor 3.880 inheemse bomen en struiken. Een deel van het plantgoed ging die dag de grond in. De rest van de bomen volgt later als grond er droger bij ligt.

Lokale  besturen sleutel bosambities 

"Lokale besturen zijn belangrijk partners in onze bosuitbreidingsplannen. Zij hebben het beste zicht welke gronden in hun gemeente potentieel kunnen worden bebost en staan het dichtst bij hun inwoners. Niemand de die roep naar toegankelijke natuur luider hoorde dan hen. Het doet me dan ook plezier dat ook Hoogstraten in die nood tegemoet komt. Naast luchtzuiveraars zijn bossen bovenal een oase van rust waar inwoners en bezoekers terecht kunnen om even te ontsnappen aan alle drukte. Ik roep ook andere steden en gemeenten op om het positieve voorbeeld van Hoogstraten te volgen. Met de bosalliantie staan we voor elk bestuur klaar om hen maximaal te ondersteunen bij hun bosuitbreidingsplannen", zei Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.

Klimaatactieplan Hoogstraten

De aanplant past in het nieuwe klimaatactieplan van de Stad Hoogstraten. Naast een duw in de rug voor het klimaat, moet het bos op termijn een stapsteen vormen voor dieren die gebruikmaken van het nabijgelegen ecoduct. Marc van Aperen, burgemeester van Stad Hoogstraten vult aan: “Het Muntbos dat we hier aanleggen, reikt veel verder dan enkel wat bomen en struiken. Het Muntbos zal het reliëf op deze open vlakte herstellen. De bodem zal meer regenwater kunnen opnemen, wat belangrijk is in de strijd tegen droogte en overstromingen en wat tegelijk ons grondwaterpeil zal versterken. In totaal worden hier 3.880 inheemse bomen en struiken geplant, waarvan de meerderheid het ‘Plant van hier’-label heeft. De strijd tegen klimaatverandering winnen we niet op één dag of met de aanplanting van één bos. Maar het is een stap in de goede richting.”

Minister Demir en onze coördinator Ines Van Limbergen tijdens het startschot
© RLDV - Minister Demir en onze coördinator Ines Van Limbergen tijdens het startschot

Onze voorzitter en gedeputeerde van provincie Antwerpen Jan De Haes was ook van de partij: “Om de ambitieuze Vlaamse doelstelling te halen van 4.000 hectare nieuw bos tegen eind 2024, engageert de provincie Antwerpen zich om tegen het einde van de legislatuur 150 hectare nieuw bos te creëren. Zowel de Bosgroepen, de Regionale Landschappen als de provinciale Groendomeinen bundelen de krachten om gezamenlijk een oppervlakte van zo’n 300 voetbalvelden nieuw bos te planten in de provincie. Wij zijn verheugd dat Hoogstraten deze bosambities deelt en met dit mooi project bijdraagt aan een klimaatrobuuste provincie Antwerpen.”

De aanplantactie is een gezamenlijk initiatief van stad Hoogstraten, Bos+, Bosgroep Kempen Noord, De Ronde Tafel Hoogstraten en Regionaal Landschap de Voorkempen. De stad is eigenaar van de gronden, BOS+ en De Ronde Tafel Hoogstraten zorgden voor het plantgoed, Bosgroep Kempen Noord selecteerde de juiste boomsoorten en wij stonden in voor de coördinatie van het volledige project.