Nieuws

Maai mei niet, maak van je tuin een paradijs

Een boost voor de biodiversiteitDelen

Een heel groot deel van Vlaanderen, 10%, bestaat uit tuin. De helft van die tuinoppervlakte bestaat uit gazon.  Vlaanderen staat er niet goed voor op een aantal milieuvlakken, maar als we met z'n allen een kleine stap zetten in onze tuin, kan dit een grote impact hebben voor het milieu. Zo kan een kleine ingreep zoals een maand lang je gras (of een stukje ervan) niet maaien, een wereld van verschil maken.

Wat kan je in de tuin ondernemen? Minder verharden, meer bomen en struiken planten, maar ook je gras laten groeien. Wanneer je je gras maar om de drie weken maait in plaats van elke week, dan kan je tot 10 keer meer bijen in jouw tuin krijgen. Dat komt omdat je nectarkampioenen zoals madelief, paardenbloemen en boterbloemen volop de kans geeft om te groeien in jouw tuin en zo nectar kunnen produceren. Zo maak je van jouw tuin een echt nectarstation! Als je gras langer is, dan zal dit ook langer vocht vasthouden in de bodem en meer koolstof opslaan. Alleen maar voordelen dus! 

Je gras niet maaien, betekent niet dat jouw tuin een wildernis hoeft te zijn. Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen. Of, wat gras maaien pas echt leuk maakt: maai figuren in het gras. Je kan ook een stukje van je gazon inruilen voor een bloemenakker. Heb je veel verharding in je tuin? Breek deze uit!

Inspiratie nodig hoe je van je tuin een natuurgebied kan maken? Neem dan zeker een kijkje op onze website en ga zelf aan de slag. Ook op de website van Maai mei niet kan je heel wat foto's van mooie creaties vinden!