Nieuws

Kravaalweide breidt uit met lokale kersenbomen

Op maandag 10 januari plantte Natuur en Bos van de Vlaamse overheid samen met Regionaal Landschap Brabantse Kouters en gemeente Opwijk 50 inheemse kersenbomen op de centrale weide in het Kravaalbos.Kravaalbos, Opwijk

Startplaats
Delen

‘Mazenzele is een klein dorpje in Opwijk, aan de rand van het Kravaalbos’, vertelt Wim Solie van Regionaal Landschap Brabantse Kouters. ‘Het werd vroeger het ‘witte dorp’ genoemd omdat het in de lente wit kleurde van de vele bloeiende kersenbomen. Jammer genoeg verdwenen veel kersenboomgaarden door de jaren heen.’ De gemeente Opwijk, RLBK en het gebiedsgerichte project “Landschap van Erembald tot Kravaalbos” zetten zich nu gezamenlijk in om deze oude kersenboomgaarden in de streek te herwaarderen. Hiervoor werden, met middelen van de provincie Vlaams-Brabant, oude lokale rassen vermeerderd door het oogsten van enten van veteraanbomen. De gemeente en RLBK lieten dit materiaal enten op hoogstamfruitbomen en vervolgens opkweken door de Nationale Boomgaardenstichting vzw.

Natuur en Bos springt graag mee op de kar door op de Kravaalweide 50 inheemse hoogstamkersenbomen aan te planten. Zo kan het genetische materiaal uit de streek bewaard worden. De weide ligt op grondgebied Aalst, maar bevindt zich net naast het ‘witte dorp’. Daarom wil Natuur en Bos deze oude rassen op deze locatie uitbreiden. Deze weide bevatte reeds een oude kersenboomgaard en werd eerder al eens uitgebreid met een 50-tal oude kersenrassen. 

Brabanders uit lokale enten

Het grootste deel van de aangeplante bomen zijn geënte kersenbomen van het ras Brabanders die met dit lokaal entmateriaal opgekweekt werden. Daarnaast worden ook enkele andere rassen aangeplant die vroeger veelvuldig voorkwamen in de streek zoals, Bigarreau noir, Noordkriek en Hedelfinger Riesenkirsche.

Onder het motto ‘Meer bos voor Vlaanderen!’ schaart de Vlaamse overheid zich vastberaden achter een uitbreiding van het bosareaal in Vlaanderen. Meer info: www.bosteller.be.

Aanplant Kravaalweide met Brabanders
© RLBK
Aanplant Kravaalweide met Brabanders
© RLBK
Aanplant Kravaalweide met Brabanders
© RLBK
Aanplant Kravaalweide met Brabanders
© RLBK
Aanplant Kravaalweide met Brabanders
© RLBK