Nieuws

Boomgaarden in Zoersel geopend voor de pluk

Heringerichte boomgaarden verwelkomen bezoekers



Delen

Kleuters van de Antoniusschool en De Kiekeboes openden vandaag twee heringerichte fruitboomgaarden in Zoersel met een feestelijke picknick. Ze kregen een woordje uitleg over fruitbomen en over wie in de boomgaard leeft. Eten deden ze op de nieuwe picknickbanken. Na de boterhammetjes mochten ze zich uitleven op het nieuwe natuurlijke speelelement in de boomgaard. Het ontwerp is geïnspireerd op een van de typische bewoners: het lieveheersbeestje.

In onze streek werden pastorijen, landgoederen en boerderijen vroeger uitgerust van hoogstamfruitboomgaarden om bewoners en bezoekers van vers fruit te voorzien. Doorheen de jaren kwamen heel wat van deze domeinen in handen van gemeentes waardoor ze een publiek karakter kregen.

Heropwaardering via LEADER-project ‘Fruit met pit’

Samen met gemeentebestuur en met de steun van LEADER ging Regionaal Landschap de Voorkempen aan de slag om drie hoogstamboomgaarden in de gemeente Zoersel in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. Oude dode fruitbomen maakten plaats voor nieuwe streekeigen fruitbomen. Bomen die behouden konden blijven, kregen een grondige snoeibeurt en er kwamen een aantal nieuwe bomen bij. Dat gebeurde met respect voor het historische plantverband. Vanaf volgend voorjaar struin je via natuurlijk afgebakende wandelpaden door de fruitbloesems.

Op reis doorheen ons culinair verleden

Met de hulp van de Nationale Boomgaardenstichting werden alle bomen op naam gebracht, want we wisten niet van elk exemplaar welke variant in het verleden werd aangeplant,” licht projectverantwoordelijke Cedric Hamelink toe. “Dat is niet altijd eenvoudig. Binnen het appelras zijn er bijvoorbeeld al meer dan 39 steekeigen variëteiten binnen de provincie Antwerpen bekend.”

“Projecten als dit willen elementaire kennis over land en- tuinbouw, die verloren dreigt te gaan, levend houden op een heel laagdrempelige manier,” verklaart gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Kathleen Helsen. “De nieuwe infoborden in de boomgaarden vertellen meer over de fruitsoorten die er groeien. Bij verschillende bomen staat een bordje met een QR-code. Die leidt naar een antiek recept waarvoor je de vruchten van die bepaalde boom kunt gebruiken”.

© RLDV - Speelelement 'under construction' in juni 2022
© RLDV - Installatie 360° boombank

Vele bewoners weten niet dat we in onze gemeente drie prachtige boomgaarden herbergen en dat ze hier welkom zijn om fruit te komen plukken. Het plukseizoen is nu volop aan de gang, hét moment om kennis te komen maken met deze stukjes natuur met cultuurhistorische waarde,” aldus burgemeester Liesbeth Verstreken.

De nieuw ingerichte boomgaarden vind je in de pastorijtuin aan Kerkstraat 38, in Sint-Antonius aan Handelslei 33 en in de tuin achter de kerk van Halle-dorp in de Kerkhofweg. Op 27 september gaat een laatste delegatie kleuters de laatste boomgaard 'in-picknicken'.