Nieuws

Het Zeen in Zaventem breidt uit met 8 hectare belevingsnatuur

Regionaal Landschap Brabantse Kouters, gemeente Zaventem, Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en provincie Vlaams-Brabant openden op zondag 26 september feestelijk de belevingsnatuur aan het Zeen.



Delen

Met de uitbreiding van het Zeen in Sterrebeek krijgt de Vlaamse Rand er een grote brok toegankelijke natuur bij. Het project kwam tot stand dankzij subsidies van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant. Ook de gemeente Zaventem en de VMM investeerden in dit project. Regionaal Landschap Brabantse Kouters coördineerde het project.

Bekroning van 4 jaar projectwerk

Het terrein is sinds 2017 ingrijpend veranderd. Zo saneerde de VMM de Kleine Maalbeek die het gebied doorkruist. Door de beek te herprofileren kwam er een bredere bedding en vochtige stukken die zonder problemen mogen overstromen. Zo kan wateroverlast beter opgevangen worden. Waar recent nog een akker en een klein vergeten bosje aan de Kleine Maalbeek lag, schittert nu 8 hectare gloednieuwe belevingsnatuur met wandel- en fietspaden, een vlonderpad, bloemenweides, bijkomend bos en een zelfplukboomgaard.

“Samen met de eerdere inrichting van het park naast de sportterreinen aan het Zeen door de Vlaamse Landmaatschappij heeft Sterrebeek nu 15 hectare toegankelijk groen. Een troef voor onze inwoners en ook voor de Chiro die hier nieuwe lokalen krijgt”, geeft burgemeester Ingrid Holemans aan.

“Het Zeen is ook toegankelijker dan voorheen, dankzij de nieuwe aangelegde paden en bruggen”, zegt Bart Dewandeleer, schepen van Zaventem. “Nieuw is ook het vlonderpad dat toegankelijk is voor rolstoelen. Het slingert langs de winterbedding en de beek, en biedt een prachtig uitzicht op de natte natuur. Bijzondere aandacht ging naar de allerkleinste bezoekers: kinderen kunnen zich volop uitleven op de speelweide met speelheuvels en wilgenhut. Ook in het nieuw aangeplante speelbos kunnen ze binnen enkele jaren ravotten.”

“In het Zeen komen verschillende prioriteiten van het Vlaamse natuurbeleid samen”, vertelt Evelien Janssens van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. “Bosuitbreiding, meer aandacht voor natte natuur én meer toegankelijke natuur in de Vlaamse Rand, het is uniek dat we dit hier op deze locatie samen konden realiseren.”

Nat bos niet toegankelijk

Er werd heel bewust gekozen om een deel van het bos af te schermen van bezoekers. “De biodiversiteitswaarde van dit beekbegeleidend bos is hoog”, zo duidt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant. “Net daarom kenden  we vanuit de provincie aan de gemeente een subsidie toe voor de aankoop en inrichting van het gebied. We ondersteunden vanuit de provincie ook Regionaal Landschap Brabantse Kouters om alle partners samen te brengen, plannen op te maken en de natuurinrichting op het terrein waar te maken.”

In totaal kost het project 1,02 miljoen euro. De gemeente Zaventem investeerde 700.000 euro, onder andere om de gronden aan te kopen en de aanleg van het nieuwe vlonderpad. Natuur en Bos van de Vlaamse overheid verleende 280.000 euro subsidies via de Groene Rand-projecten voor toegankelijk groen en de provincie Vlaams-Brabant gaf 40.000 euro subsidies voor dit biodiversiteitsproject. De Vlaamse Milieumaatschappij voerde de werken aan de waterloop uit met eigen middelen.

Deloitte zal vanaf nu mee de schouders zetten onder het beheer van dit gebied. “Met Deloitte zetten we ons elke dag in om een tastbare, positieve impact te hebben op onze maatschappij. Met dit symbolisch gebaar dragen we bij aan de groene ruimte in België, wat perfect aansluit bij de duurzaamheidsinitiatieven van Deloitte. Na één jaar lockdown en thuiswerken, investeren we op deze manier mee in gezonde en open ruimte waar onze medewerkers met collega’s kunnen afspreken voor wandelmeetings of team events, en na de werkdag kunnen ontspannen”, zegt Hilde Van de Velde, Chief Purpose officer Deloitte.

© RLBK
© RLBK
© RLBK
© RLBK