
Beiaardplein brengt Maalbeek en valleinatuur dichterbij
Een ontdekkingstocht langs alle waterprojecten in Grimbergen
Een ontdekkingstocht langs alle waterprojecten in Grimbergen
Tijdens de Week van het Water zet de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) volop in op meer waterbewustzijn en verwondering voor water in je buurt. Via het Strategisch Project Groene Noordrand werken de Gemeente Grimbergen en Regionaal Landschap Brabantse Kouters samen aan een klimaatrobuuste Maalbeekvallei en dat sluit dan ook naadloos aan op dit waterthema. Op zaterdag 29 maart werd het gloednieuwe Beiaardplein geopend én konden bezoekers alle lopende waterprojecten ontdekken.
Enkele kindjes onderzoeken samen met de educatieve medewerker van Regionaal Landschap Brabantse Kouters hoe erosie werkt. Een ander gezin staat gefascineerd aan de watertafel en ontdekt hoe we water trager laten afvoeren of laten infiltreren. En nog andere kinderen komen enthousiast terug van de poel. ‘Ik had een salamander in mijn bakje’, joelen ze enthousiast.
Het zijn enkele van de honderd bezoekers die het afgewerkte Beiaardplein komen bezoeken en zich laten verwonderen tijdens de Week van het Water in Grimbergen. Ze gaan op avontuur tijdens de kinderwandeling met leuke doe-opdrachten, gaan op gegidste wandeling doorheen de Maalbeekvallei of ontdekken het nieuwe Beiaardpleintje.
Enkele jaren geleden was dit Beiaardplein nog een onopvallend stukje verharding, tussen de Wolvertemsesteenweg, de Beiaardlaan en de Abdijstraat. ‘Met 76.098 euro Natuur-in-je-Buurtsubsidies kon gemeente Grimbergen samen met Regionaal Landschap Brabantse Kouters het plein transformeren tot een verpozingsplek aan het water, wat voordelen biedt voor het menselijk welzijn en de biodiversiteit’, vertelt Roxanne Lestiboudois van Agentschap voor Natuur en Bos.
Van verharding tot winterbedding
De straat werd opgebroken om aan het pleintje toe te voegen en de Maalbeek kreeg hier een bredere, bufferende winterbedding. Een gemengde haag van éénstijlige meidoorn, sleedoorn, kornoelje, haagbeuk,… omringt het plein en vormt een lekker buffet voor vlinders en bijen in de zomer en vogels in de winter. De bloemenweide helpt de bijtjes en geeft ook ruimte aan regenwater om te infiltreren. Inheemse bomen als winterlinde, lijsterbes en veldesdoorn zorgen voor de nodige schaduw en verkoeling. Knotbomen langs de waterloop loodsen het typische uitzicht van de Maalbeekvallei tot in het centrum. ‘Het geheel is nu een fijne biodiverse plek aan de kabbelende Maalbeek’, vertelt Joeri Van den Brande, voorzitter van Regionaal Landschap Brabantse Kouters tevreden.
De vlonder laat bezoekers letterlijk afdalen tot aan het water en even ontsnappen aan de drukte van de omliggende straten. Met een wandelpad, zitbanken en een totempaal wordt dit de ideale plek voor een rustmoment of net de start van een ontdekkingstocht langs de Maalbeekvallei. Anderzijds begeleidt deze groene toegangspoort de inwoners via het groen tot in het centrum en het Prinsenbos.
Meer ruimte voor water
Een meer natuurlijke en natuurrijke Maalbeekvallei behoort tot de doelstellingen van het Strategisch Project Groene Noordrand. ‘Doorheen Grimbergen wordt vandaag volop gewerkt aan meer ruimte voor water en waterbeleving, via Water+Land+Schap Klimaatrobuuste Groene Noordrand en Landinrichting helpen we deze doelstellingen te realiseren, zowel financieel als in uitvoering, bijvoorbeeld op het Vliegveld van Grimbergen’, legt Renaud Bocquet, projectmanager Vlaamse Rand bij de Vlaamse Landmaatschappij uit.
‘Na een goede inrichting zorgt de provincie Vlaams-Brabant voor het beheer van de waterloop, maar ook het onder controle houden van de hoeveelheid water. Hier geeft de winterbedding bijvoorbeeld meer ruimte aan water bij hoge waterstanden’, vertelt Tom Dehaene, gedeputeerde voor water van Provincie Vlaams-Brabant.
De wandeling zette de diverse projecten dan ook in de kijker. Samen met een gids konden wandelaars meer leren over het belang van water voor de vallei en de omliggende kouters, maar ook over het hergebruik en de opvang van water, klimaatrobuuste inrichtingen en een klimaatadaptievere landbouw.
‘Als gemeente willen we onze openbare ruimte klimaatrobuuster inrichten’, vertelt schepen van Leefmilieu Chantal Lauwers. ‘Bij hevige regenval kan een bredere winterbedding en natuurlijke oeverinrichting het water in de vallei meer ruimte geven en vertraagd laten afvoeren. Op de plateaus en hellingen willen we het water meer laten infiltreren. Elke ingreep telt! Ook deze inrichting aan het Beiaardpleintje vormt een schakel in dat grotere geheel. Deze groene oase komt zowel het waterbeheer, de natuur als de inwoners ten goede.’