
Op vrijdag 6 juni vierde Regionaal Landschap Brabantse Kouters feest: al 20 jaar zet deze organisatie zich met hart en ziel in voor natuur en landschap in de regio.
Op vrijdag 6 juni vierde Regionaal Landschap Brabantse Kouters feest: al 20 jaar zet deze organisatie zich met hart en ziel in voor natuur en landschap in de regio.
Op vrijdag 6 juni vierde Regionaal Landschap Brabantse Kouters feest: al 20 jaar zet deze organisatie zich met hart en ziel in voor natuur en landschap in de regio. Van de oprichting van de vzw in juni 2005 en aanwerving van een eerste medewerker in 2006 is de organisatie doorheen de jaren uitgegroeid tot een zestienkoppig team van landschapsexperten en een brede projectwerking in de Brabantse Kouters.
Samen voor meer kwaliteitsvolle landschappen, geïnspireerd door het verleden en klaar voor de toekomst. Met die visie wil Regionaal Landschap Brabantse Kouters al twintig jaar de natuur, het landschap, het erfgoed en de streekidentiteit behouden en versterken. En dat in het noordwesten van de provincie Vlaams-Brabant, in de gemeenten Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.
Inzetten op natuurbehoud en biodiversiteit
‘Door leefgebieden te versterken en groen-blauwe verbindingen te maken in het landschap, zetten we in op natuurbehoud en biodiversiteit en creëren we een plek voor de vele soorten in de regio, zoals de grote pimpernel, de kamsalamander, de akkervogels, de vleermuizen en solitaire bijen. Als provincie zijn we dan ook trots dat we van bij de start het regionaal landschap ondersteund hebben, van oprichting tot basisfinanciering’, vertelt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant.
Jaarlijks plant en beheert RLBK kilometers hagen, heggen, houtkanten en knotbomenrijen. Boomgaarden worden aangelegd, poelen hersteld en klein bouwkundig erfgoed krijgt een opknapbeurt. Trotse voorzitter van RLBK, Joeri Van den Brande vat het als volgt samen: ‘Die jarenlang volgehouden inspanning loont. De cijfers spreken immers voor zich: meer dan 400.000 bomen en struiken aangeplant in hagen, heggen en houtkanten, bijna 7.000 bijkomende hoogstamfruitbomen die de regio sieren, meer dan 300 poelen aangelegd of hersteld... Met die vele kleine acties maken we echt globaal een impact in het landschap. Ook qua sensibilisatie mogen de resultaten er zijn: meer dan 53.000 leerlingen kregen intussen al een begeleiding door RLBK voor een natuureducatieve activiteit.’
Samenwerking en expertise
De kracht van Regionaal Landschap Brabantse Kouters is van bij het begin samenwerking, overleg en expertise. ‘Dankzij de vzw-structuur en betrokkenheid van verenigingen, provincie en gemeenten, maar ook dankzij de flexibiliteit en brede expertise kan Regionaal Landschap Brabantse Kouters snel tot concrete resultaten komen op het terrein’, legt voorzitter Joeri Van den Brande nog uit. ‘In de laatste 10 jaar wordt daarbij een gebiedsgerichte aanpak voor rivier- en beekvalleien als de Zenne, Woluwe, Maalbeek en Tangebeek erg belangrijk. Zo lopen in de regio vier gebiedsprojecten met RLBK als coördinator of partner. Projecten van alle betrokken partners sluiten op die manier mooi op elkaar aan en in 2024 werkte RLBK zelf aan 17 projecten voor klimaatrobuuste inrichting en meer toegankelijke natuur die uitvoering geven aan deze gebiedsvisies.’
‘De Brabantse Kouters als streek hebben de perceptie wat tegen. Vanop de Ring rond Brussel, snelwegen en de vele gewestwegen krijg je vooral een indruk van een economische activiteit en lintbebouwing. Wandel of fiets je doorheen de Brabantse Kouters dan krijg je een heel ander beeld van open landbouwlandschappen met vergezichten, groene beekvalleien en prachtige kasteeldomeinen. De ambitie is groot om dit in de komende jaren nog meer op de kaart te zetten. We kijken daarvoor ook naar een hechte samenwerking met andere regionale samenwerkingsverbanden rond toerisme en cultuur’, besluit Patrick Endels, coördinator van RLBK.