Landschapsacademie

Webinar: Kleine Landschapselementen: de (bedreigde) parels van ons landschap

Op 11 mei 2021 gaf Regionaal Landschap Schelde-Durme een webinar over de waarde van kleine landschapselementen (KLE's). Delen

Webinar: Kleine Landschapselementen: de (bedreigde) parels van ons landschap 

Op 11 mei 2021 gaf Regionaal Landschap Schelde-Durme een webinar over de waarde van kleine landschapselementen (KLE's). 

Onbekend maakt onbemind. Dat geldt voor kleine landschapselementen (KLE’s). Het belang van KLE’s wordt vaak over het hoofd gezien.  Nochtans zijn KLE's cruciale elementen die het karakter van een groene open ruimte bepalen. Denk maar aan poelen vol leven, heggen langs wandelwegen en de typerende knotbomenrijen tussen de weilanden. Samen met fruitbomen, houtkanten en solitaire bomen zijn dit de kleine landschapselementen waardoor we schoonheid, rust en ontspanning vinden in het buitengebied. Bovendien hebben KLE's een cultuurhistorisch belang en is hun ecologische waarde niet te onderschatten. Ze vormen een  belangrijke schakel in de strijd tegen de huidige klimaat- en biodiversiteitscrisis.

Toch verdwijnen KLE's aan een sneltempo. Dit blijkt uit een onderzoek dat Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD) voerde naar de toestand van houtige KLE's in haar werkingsgebied.

RLSD wil hier samen met natuur- en landbouwverenigingen, gemeenten en steden iets aan doen. Tijdens dit webinar geven we meer uitleg over KLE's en waarom ze zo waardevol zijn. Bovenal bieden we een pak praktische tips hoe je zelf aan de slag kan.

Bekijk het webinar hier