Beleven

Weerdse Vijver (1.6 km)Galgenberg, 1980 Weerde

Startplaats
Delen

De Weerdse Vijver in Zemst werd in 2023 een echte natuurbelevingsplek.

Aan de ingang verwelkomt een karper de jonge avonturiers vanop zijn totempaal, dit is meteen de start van de Samen op Pad-lus. Deze kinderwandeling van 1.6 km rondom de vijver heeft vijf houten speel- en balanceerelementen. Zo wordt elke gezinsuitstap een plezier. 

Op het einde van de lus kom je het natuurlijk speelterrein van ruim 6.000 m² tegen. Je vindt er supergrote heuvels om af te rollen, stammen om over te klauteren, een tunnel, verstopplekken, wadi’s…

De mountainbikeroute kreeg in één beweging enkele kleine heuvels op hetzelfde perceel. Een bosje scheidt de mountainbikeroute van het speelterrein. 

De ingang aan de kant van het voetbalterrein is rolstoelvriendelijk gemaakt. De hellingsgraad van het halfverhard en waterdoorlatend pad werd hiervoor aangepast en de aanleg van een vissteiger voor rolstoelgebruikers garandeert visplezier voor iedereen. Aan de hoofdingang werden al eerder nieuwe parkeerplaatsen voorzien. 

Dit inrichtingsproject is het resultaat van een samenwerking tussen Natuur en Bos, het strategisch project ORIOM (Open Ruimte in en Om Mechelen), Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Regionaal Landschap Rivierenland en de gemeente Zemst. Voor de speelinfrastructuur werd lokale grond en duurzaam hout gebruikt. De rolstoelvriendelijke vissteiger kwam er op advies van de Provinciale Visserijcommissie Vlaams-Brabant dat daarvoor steun ontving van het Vlaams Visserijfonds.