Beleven

Vallei van de Zwarte Beek: wandelgebied Venusberg

De naam Venusberg roept ongetwijfeld allerlei fantasieƫn op maar de naam Venusberg is afkomstig van 'berg der vennen'. Ontdek alle gezichten van de vallei van de Zwarte Beek en overbrug een kuitenbijtend hoogteverschil om te genieten van een prachtig uitzicht vanop de Venusberg.

Bekijk routes

Zelemsebaan 21 Lummen

Startplaats

3,1 tot 10,4 km

Afstand
Delen

Vallei van de Zwarte Beek: wandelgebied Venusberg 

Ontdek de schitterende Venusberg, die je een prachtig zicht biedt over de Vallei van de Zwarte Beek! Om op de top te geraken, wandel je door geheimzinnige holle wegen, waar je misschien wel 'hossemennekes' tegenkomt!

Ga van de droge heuvelruggen naar de natte vallei van de Zwarte Beek en maak kennis met alle aspecten van deze unieke beekvallei tijdens een stevige wandeling. Trek zeker je laarzen aan, want het kan hier behoorlijk nat zijn. Ontdek de vele knoestige knoteiken die zo typisch zijn voor deze streek.

De Zwarte Beek in Limburg is één van de ecologisch meest waardevolle waterlopen van Vlaanderen.  Toch zijn ook daar werken nodig om de waterkwaliteit en het visbestand verder te verbeteren.

Het afwaarts gedeelte van de Zwarte Beek werd in het verleden rechtgetrokken. Er werden stuwen geplaatst en daardoor ging het contact tussen de waterloop en haar vallei verloren. In 2017-2018 werd er een hermeanderingsproject uitgevoerd door de Vlaamse Milieu Maatschappij in samenwerking met Natuurpunt. 

Het beekherstelproject van de Zwarte Beek verbeterde de structuurkwaliteit van de waterloop over een lengte van meer dan 2,5 km. In de gebieden ‘Bocht van Laren’ en ‘Schurfert’ werden (historische) meanders terug uitgegraven en de rechtgetrokken delen van de Zwarte Beek werden (gedeeltelijk) gedempt. De Zwarte Beek kreeg daardoor haar stromende karakter terug. De afwisseling tussen binnen- en buitenbochten met bijhorende variatie in stroomsnelheid, erosie- en sedimentatieprocessen creëert nu nieuwe kansen voor stroomminnende vissoorten zoals kopvoorn, serpeling en andere waterminnende planten en dieren.

De vismigratieknelpunten in de Zwarte Beek zoals de stuw ter hoogte van de Gestelse Heide en de Gestelse molen werden vispasseerbaar gemaakt. Naast een verbetering van de waterloopstructuur zorgde het project ook voor een verhoging van het waterbergend vermogen van de vallei en een herstel van de landschappelijke en ecologische waarden in het natuurgebied.

Bekijk alle wandelroutes op www.wandeleninlimburg.be .

 

 


WANDELEN IN DE VALLEI VAN DE ZWARTE BEEK

Klik hier voor alle wandelingen in Limburg

Vallei van de Zwarte Beek

De roestbruin gekleurde ‘Zwarte Beek’ voert je dwars door West-Limburg, van
Hechtel-Eksel tot Diest. Op de flanken van de heuveltoppen kleuren weides en
akkers het landschap, afgewisseld met knoteiken en houtkanten. In de natte vallei
zwaaien venige moerassen, turfputten en trilveen (tot wel 8 meter dik!) de plak.
Zij maken dit beekdal uniek in Vlaanderen. De Vallei van de Zwarte Beek biedt je
een gevarieerd landschap om in te wandelen: uitgestrekte vlaktes, holle wegen of
prachtige vergezichten … je vindt het er allemaal. De keuze is aan jou!