Beleven

Vallei van de Zwarte Beek: Koersels Kapelleke

Het wandelgebied Koersels Kapelleke is de ideale uitstap voor gezinnen met kleine kinderen. Beklim de bijna 30 meter hoge toren, die je een prachtig uitzicht biedt over het Kempense landschap. Je wandelt verder tussen de bomen of over de heide. Sluit je wandeling zeker af aan het Bezoekerscentrum De Watersnip waar je op een leuke en speelse manier kennismaakt met de flora en fauna van de Vallei van de Zwarte Beek. Uiteraard mag ook een pannenkoek of ijsje in één van de horecazaken niet ontbreken.

Bekijk routes

Grauwe Steenstraat 7/2 Koersel

Startplaats

1,8 tot 6,9 km

Afstand
Delen

Vallei van de Zwarte Beek: wandelgebied Koersels Kapelleke

De ideale plek om je bezoek aan de Vallei van de Zwarte beek te starten is het bezoekerscentrum De Watersnip in Koersel. Hier reis je rond in de vallei en maak je kennis met al haar aspecten. Ontdek hoe water 'werkt' in de vallei, reis van Hechtel tot Diest en maak kennis met de fauna en flora in de bosbeekvallei. Of ga eens op stap met een gids.

Het wandelgebied dankt haar naam aan het Koersels kapelleke, een oude kapel die opgericht werd door boer Swartebroekx uit dank voor zijn wonderbaarlijke genezing toen hij van bronwater dronk, afkomstig uit de heide.

Ontdek de unieke vegetatie in de Vallei van de Zwarte Beek. De vallei bestaat uit een veenpakket van wel 6 meter dik. In de lente geniet je hier van voorjaarsbloeiers zoals bosanemoon en speenkruid, maar ook moerasplanten zoals slangenwortel genieten van dit vochtige plekje. Natuurpunt heeft op de natste plekken gezorgd voor plankenpaden zodat je de vallei met droge voeten kan oversteken. In vochtige periodes zijn laarzen nog steeds aangeraden.

Bekijk alle wandelroutes op www.wandeleninlimburg.be .

 

 


WANDELEN IN DE VALLEI VAN DE ZWARTE BEEK

Klik hier voor alle wandelingen in Limburg

Vallei van de Zwarte Beek

De roestbruin gekleurde ‘Zwarte Beek’ voert je dwars door West-Limburg, van
Hechtel-Eksel tot Diest. Op de flanken van de heuveltoppen kleuren weides en
akkers het landschap, afgewisseld met knoteiken en houtkanten. In de natte vallei
zwaaien venige moerassen, turfputten en trilveen (tot wel 8 meter dik!) de plak.
Zij maken dit beekdal uniek in Vlaanderen. De Vallei van de Zwarte Beek biedt je
een gevarieerd landschap om in te wandelen: uitgestrekte vlaktes, holle wegen of
prachtige vergezichten … je vindt het er allemaal. De keuze is aan jou!

 

© RLLK