Beleven

Hoge Kempen: wandelgebied Bergerven

Met in het oosten de Maasvallei en ten westen de Bosbeekvallei, lijken de dennenbossen van Bergerven wel op een heuvelkam gelegen.

Bekijk routes

Kapel van de Weerstand, Brugstraat zn., 3650 Dilsen-Stokkem

Startplaats

2,7 - 14,7km

Afstand
Delen

Met in het oosten de Maasvallei en ten westen de Bosbeekvallei, lijken de dennenbossen van Bergerven wel op een heuvelkam gelegen. In feite gaat het om de noordelijke uitloper van het Kempens Plateau. Er moet dan ook af en toe flink geklommen worden. Geen toeval dat dit uitgestrekte gebied tijdens WO II een belangrijk schuiloord voor het geheime verzetsleger was. Nu overheerst er vredige rust en stilte. Voormalige grindwinningen werden omgevormd tot meren waar natuur gulzig terugkeert.

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 2,7 tot 14,7 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een uniek gebied waar meer dan 12 000 ha waardevolle natuur beheerd en beschermd worden. Het natuurgebied strekt zich uit over de Limburgse gemeenten As, Dilsen-Stokkem, Bilzen, Bree, Genk, Lanaken, Oudsbergen, Maaseik, Maasmechelen en Zutendaal.

Naast de droge heide met landduinen en natte heide met vennen en venen, bestaat het Nationaal Park Hoge Kempen voornamelijk uit naaldbossen. Deze bossen, aangeplant voor stuthout voor de steenkoolmijnen, worden geleidelijk omgevormd tot meer natuurlijkere bossen.
In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren. Meer dan 10 000 planten- en diersoorten vinden hier hun thuis. Met veel kennis, ervaring en inzet wordt er gewerkt aan meer en betere natuur in het Nationaal Park.