Beleven

Maasvallei: wandelgebied Stevensweert

Stevensweert en Ohé en Laak liggen op een ‘Eiland in de Maas’, omringd door de Maas in het RivierPark Maasvallei aan de westkant en de Oude Maas aan de oostkant. Juist omdat het eiland omgeven wordt door water, was het van oudsher een goed te verdedigen, strategische plek.

Bekijk routes

De Roosterhoeve, Hoekstraat 29, 6116 AW Roosteren, Nederland

Startplaats

5,6 - 11,8km

Afstand
Delen

Stevensweert en Ohé en Laak liggen op een ‘Eiland in de Maas’, omringd door de Maas in het RivierPark Maasvallei aan de westkant en de Oude Maas aan de oostkant. Juist omdat het eiland omgeven wordt door water, was het van oudsher een goed te verdedigen, strategische plek. In 1633 wordt Stevensweert daarom door de Spanjaarden belegerd en omgebouwd tot een vestingstadje. In het voormalig gemeentehuis is nu het Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak gevestigd. Hier wordt de geschiedenis van het Eiland in de Maas verteld.

Roosteren ligt in het uiterste noordwestelijke puntje van de gemeente Echt-Susteren, in ‘Het Smalste Stukje Nederland’. Twee kastelen, de Jacobuskerk, een Mariakerk en een Sint-Antoniuskapel maken dit kleine dorp zeker het bezoeken waard. Hier kun je wandelen en fietsen tussen natuur en historie. Je kan hier kiezen tussen drie suggestieroutes (Ommetje Maasdal, Rondje Molenplas of het Soldatenpaadje) of zelf je weg zoeken aan de hand van het knopenlopensysteem. Verder is dit wandelgebied ook perfect om urenlang te struinen langs de wilde riviernatuur.  

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 5,6 tot 11,8 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN RIVIERPARK MAASVALLEI

Daar waar de Maas de grens vormt tussen Belgisch- en Nederlands Limburg ligt het RivierPark Maasvallei. De Maas vormt er de ruggengraat van een bijzonder landschapspark van ruim 15 000 ha groot. Door de eeuwen heen heeft de Maas het gebied geboetseerd tot een warrig netwerk van rivierarmen, stroomgeulen, uiterwaarden, grindplassen en struingebieden. Het open water is een lust voor water- en trekvogels. Grote grazers zoals gallowayrunderen en konikpaarden ‘snoeien’ de natuurgebieden tot een lappendeken van open grasland, ruigere struwelen en bosjes.

Naast een uniek natuurlandschap is de Maas-vallei ook gekend om haar rijk cultuurlandschap. Aan de oevers van de Maas ontwikkelden zich charmante Maasdorpjes waar de couleur locale van de Maasvallei nog sterk aanwezig is. Zij zijn de ideale uitvalsbasis om het RivierPark Maasvallei te ontdekken. Natuurliefhebbers, rustzoekers, genieters, … Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen.