Beleven

Maasvallei: wandelgebied Oud-Rekem

Het stadje Oud-Rekem is ontstaan aan de oever van de Maas en heeft de charme van een authentiek Maasdorp kunnen behouden. Niet voor niets werd het in 2008 tot ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’ gekozen.

Bekijk routes

Colmonterveld, Populierenlaan, 3620 Lanaken

Startplaats

2,7 - 15,4km

Afstand
Delen

Het stadje Oud-Rekem is ontstaan aan de oever van de Maas en heeft de charme van een authentiek Maasdorp kunnen behouden. Niet voor niets werd het in 2008 tot ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’ gekozen. Door de eeuwen heen heeft de Maas zich oostwaarts verplaatst. Als je nu van Oud-Rekem naar de huidige Maasbedding wandelt, maak je als het ware een door de tijd en je kan in het landschap nog steeds sporen vinden die de Maas heeft achtergelaten.

Natuurgebied de Oude Weerd heeft een historische band met Oud-Rekem. Dor middel van verschillende wandellussen worden ze weer met elkaar verbonden. Wil je iets verder wandelen, dan is natuurgebied Hochterbampd een aarader. Je kan er struinen door de ruige riviernatuur. 

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 2,7 tot 15,4 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN RIVIERPARK MAASVALLEI

Daar waar de Maas de grens vormt tussen Belgisch- en Nederlands Limburg ligt het RivierPark Maasvallei. De Maas vormt er de ruggengraat van een bijzonder landschapspark van ruim 15 000 ha groot. Door de eeuwen heen heeft de Maas het gebied geboetseerd tot een warrig netwerk van rivierarmen, stroomgeulen, uiterwaarden, grindplassen en struingebieden. Het open water is een lust voor water- en trekvogels. Grote grazers zoals gallowayrunderen en konikpaarden ‘snoeien’ de natuurgebieden tot een lappendeken van open grasland, ruigere struwelen en bosjes.

Naast een uniek natuurlandschap is de Maas-vallei ook gekend om haar rijk cultuurlandschap. Aan de oevers van de Maas ontwikkelden zich charmante Maasdorpjes waar de couleur locale van de Maasvallei nog sterk aanwezig is. Zij zijn de ideale uitvalsbasis om het RivierPark Maasvallei te ontdekken. Natuurliefhebbers, rustzoekers, genieters, … Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen.