Beleven

Maasvallei: wandelgebied Leut

De Maas en het aangrenzend natuurgebied ‘Maesbempder-greend-Mazenhoven’ vormen de ruggengraat van dit wandelgebied. Het kasteel Vilain XIIII met uitgestrekt landschapspark is het hart.

Bekijk routes

Dorpsplein, Genieskensstraat, 3630 Leut

Startplaats

3 - 14km

Afstand
Delen

De Maas en het aangrenzend natuurgebied ‘Maesbempder-greend-Mazenhoven’ vormen de ruggengraat van dit wandelgebied. Het kasteel Vilain XIIII met uitgestrekt landschapspark is het hart.

Reuzen van bomen, uniek in grootte en soort, en statige dreven doen je wegdromen naar het ridderlijk verleden van deze omgeving. Daarnaast vind je in dit landschap een uitgebreide variatie aan landschapselementen zoals hagen, oude dijklichamen en boomgaarden. Dat de Maas haar stempel heeft gedrukt op dit gebied, merk je aan alles: het typische straatpatroon van het Maasdorpje Mazenhoven, het Maaskruis in Vucht, oude maasmeanders en nieuwe wilde natuur langs de Maas. De combinatie van natuur en cultuur maken dit wandelgebied een parel om te voet te verkennen.

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 3 tot 14 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN RIVIERPARK MAASVALLEI

Daar waar de Maas de grens vormt tussen Belgisch- en Nederlands Limburg ligt het RivierPark Maasvallei. De Maas vormt er de ruggengraat van een bijzonder landschapspark van ruim 15 000 ha groot. Door de eeuwen heen heeft de Maas het gebied geboetseerd tot een warrig netwerk van rivierarmen, stroomgeulen, uiterwaarden, grindplassen en struingebieden. Het open water is een lust voor water- en trekvogels. Grote grazers zoals gallowayrunderen en konikpaarden ‘snoeien’ de natuurgebieden tot een lappendeken van open grasland, ruigere struwelen en bosjes.

Naast een uniek natuurlandschap is de Maas-vallei ook gekend om haar rijk cultuurlandschap. Aan de oevers van de Maas ontwikkelden zich charmante Maasdorpjes waar de couleur locale van de Maasvallei nog sterk aanwezig is. Zij zijn de ideale uitvalsbasis om het RivierPark Maasvallei te ontdekken. Natuurliefhebbers, rustzoekers, genieters, … Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen.