Beleven

Maasvallei: wandelgebied Kessenich

De wandelingen in het wandelgebied Kessenich leiden je door een zeer divers landschap dat werd geschapen door Maas en mens. Maak kennis met de verrassende combinatie tussen natuur en cultuur in de Drie Eigen (Kessenich, Neeritter en Thorn) en laat je onderdompelen in de plaatselijke legenden…

Bekijk routes

De Smakerij, Venlosesteenweg 403E, 3640 Kinrooi

Startplaats

5,9 - 11km

Afstand
Delen

De wandelingen in het wandelgebied Kessenich leiden je door een zeer divers landschap dat werd geschapen door Maas en mens.

Natuurgebied Vijverbroek is een van de hoogtepunten in dit gebied. Maar ook de natuurgebieden Koningssteen-Kollegreend spelen een hoofdrol in dit wandelgebied. Koningssteen ligt pal op de grens tussen Nederland en België. Het is één van de oudste natuurontwikkelingsgebieden in het RivierPark Maasvallei. Sinds 1996 wordt het beheer gezamenlijk uitgevoerd door Natuurmonumenten (Nl) en Limburgs Landschap vzw (B). De Konikpaarden die er grazen zijn van Limburgs Landschap vzw, de Galloways zijn van Natuurmonumenten. Momenteel is het zonder twijfel een van de meest waardevolle natuurgebieden in het RivierPark Maasvallei. Fuut, Koekoek, Spotvogel, Grasmus, Wielewaal en een hele rits andere vogels hebben er een geschikte broedplaats gevonden.

Maak kennis met de verrassende combinatie tussen natuur en cultuur in de Drie Eigen (Kessenich, Neeritter en Thorn) en laat je onderdompelen in de plaatselijke legenden…

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 5,9 tot 11 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN RIVIERPARK MAASVALLEI

Daar waar de Maas de grens vormt tussen Belgisch- en Nederlands Limburg ligt het RivierPark Maasvallei. De Maas vormt er de ruggengraat van een bijzonder landschapspark van ruim 15 000 ha groot. Door de eeuwen heen heeft de Maas het gebied geboetseerd tot een warrig netwerk van rivierarmen, stroomgeulen, uiterwaarden, grindplassen en struingebieden. Het open water is een lust voor water- en trekvogels. Grote grazers zoals gallowayrunderen en konikpaarden ‘snoeien’ de natuurgebieden tot een lappendeken van open grasland, ruigere struwelen en bosjes.

Naast een uniek natuurlandschap is de Maas-vallei ook gekend om haar rijk cultuurlandschap. Aan de oevers van de Maas ontwikkelden zich charmante Maasdorpjes waar de couleur locale van de Maasvallei nog sterk aanwezig is. Zij zijn de ideale uitvalsbasis om het RivierPark Maasvallei te ontdekken. Natuurliefhebbers, rustzoekers, genieters, … Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen.