Beleven

Maasvallei: wandelgebied Borgharen - Itteren

Dit wandelgebied was het eerste wandelgebied van het RivierPark Maasvallei aan Nederlandse oever. Borgharen en Itteren zijn twee kerkdorpjes die deel uitmaken van de gemeente Maastricht. Beide dorpjes hebben een lange geschiedenis, mede dankzij de kastelen Borgharen en Hartelstein die al sinds de middeleeuwen een belangrijke rol speelden in de streek.

Bekijk routes

Middenstraat z/n, 6223 BH Maastricht

Startplaats
Delen

Dit wandelgebied was het eerste wandelgebied van het RivierPark Maasvallei aan Nederlandse oever. Borgharen en Itteren zijn twee kerkdorpjes die deel uitmaken van de gemeente Maastricht. Beide dorpjes hebben een lange geschiedenis, mede dankzij de kastelen Borgharen en Hartelstein die al sinds de middeleeuwen een belangrijke rol speelden in de streek. In 2010 werd hier een uniek massagraf met paarden uit de 16de of 17de eeuw ontdekt. Restanten daarvan liggen tentoongesteld in kasteelhoeve Hartelstein. Het gebied wordt daarnaast nog gekenmerkt door de Geul die verder op bij Voulwames uitmondt in de Maas. In de zomermaanden wandel je hier door een zee van bloemen. Recent werd in dit gebied gewerkt aan hoogwaterveiligheid. Nu de graafwerken achter de rug zijn, kan de natuur hier vrij haar gang gaan. Konikpaarden en gallowayrunderen helpen de natuur een handje. Als wandelaar kan je hier vrij struinen.

In dit wandelgebied zijn er dus geen bewegwijzerde wandelingen. Het is een volledig struingebied en dit kan je vrij bewandelen.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN RIVIERPARK MAASVALLEI

Daar waar de Maas de grens vormt tussen Belgisch- en Nederlands Limburg ligt het RivierPark Maasvallei. De Maas vormt er de ruggengraat van een bijzonder landschapspark van ruim 15 000 ha groot. Door de eeuwen heen heeft de Maas het gebied geboetseerd tot een warrig netwerk van rivierarmen, stroomgeulen, uiterwaarden, grindplassen en struingebieden. Het open water is een lust voor water- en trekvogels. Grote grazers zoals gallowayrunderen en konikpaarden ‘snoeien’ de natuurgebieden tot een lappendeken van open grasland, ruigere struwelen en bosjes.

Naast een uniek natuurlandschap is de Maas-vallei ook gekend om haar rijk cultuurlandschap. Aan de oevers van de Maas ontwikkelden zich charmante Maasdorpjes waar de couleur locale van de Maasvallei nog sterk aanwezig is. Zij zijn de ideale uitvalsbasis om het RivierPark Maasvallei te ontdekken. Natuurliefhebbers, rustzoekers, genieters, … Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen.