Beleven

Kooldries-Hoofsweer

Kleiputten vol levenPaepestraat, Brecht

Startplaats

3,5 - 8km

Afstand

Gratis

prijs
Delen

EEN ECONOMISCH BESTAAN

De Kooldries-Hoofsweer in Brecht ligt naast het kanaal Dessel-Schoten. Tijdens graafwerken in de 19de eeuw botsten de arbeiders bij de aanleg van het kanaal op dikke kleilagen. Het betekende de start van kleiwinning in de regio. Voor de export was de ligging vlak naast het kanaal ideaal. Zo ontstonden hier tal van kleiputten. Na de kleiwinningen geraakten ze in verval, vulden ze met regenwater en verbosten ze uiteindelijk met wilgenstruweel.

PARADIJS VOOR AMFIBIEËN, INSECTEN EN VOGELS

Door de onderliggende kleilaag kent het gebied nu een dynamisch systeem van uitdrogen en vernatten waardoor het gebied unieke fauna en flora herbergt. 

Wilgenstruwelen, zomereiken-berkenbos, heischraal grasland en een stukje heide: de verscheidenheid in biotopen is hier groot en valt in de smaak bij amfibieën waaronder de zeldzame kamsalamander, libellen en vlinders. 

Dodaars, spechten, boomklevers, wielewalen, boomvalken en ijsvogels vinden hun toevlucht aan de grote putten of de populieren. Een kijkwand aan de grootste kleiput laat je de vogels in alle rust observeren. 

KOM OP ONTDEKKING

Via een aantal uitgestippelde wandelroutes kan je het gebied ontdekken dat enkel toegankelijk is voor wandelaars. Het zijn avontuurlijke, onverharde wandelpaden. Trek je wandelschoenen of laarzen aan en laat kinderwagens thuis. 

Waar moet je zijn? Paepestraat, Brecht 

  • Met de wagen: E19, afrit Brecht. Neem richting Brecht. Aan de verkeerslichten ga je rechtdoor (Venusstraat) tot aan het kanaal. Over het kanaal sla je onmiddellijk rechts (Boudewijnstraat). Na 500 meter bereik je de Paepestraat. 
  • Met de fiets: het fietsknooppuntennetwerk passert in de buurt. Knooppunt 99 ligt aan Brug 11 op ongeveer 1,3 km. 
Kamsalamander
© Kobe Van Looveren
Download het wandelplannetje
  • Wandelpad Kooldries: 4,5 kilometer
  • Wandelpad Hoofsweer: 3,5 kilometer