Beleven

Kempen~Broek: wandelgebied Tösch-Langeren

In Wurfeld, een gehucht van Maaseik ligt het wandelgebied Tösch – Langeren. De Bosbeek vormt hier de natuurlijke scheiding tussen twee contrastrijke landschappen. In het natuurgebied de Tösch word je verrast door een stukje wildheid, maar op kleine schaal.

Bekijk routes

Kasteel van Wurfeld, Kapelweg 60, Wurfeld (Maaseik) 3680

Startplaats

1,6 - 10km

Afstand
Delen

In Wurfeld, een gehucht van Maaseik ligt het wandelgebied Tösch – Langeren. De Bosbeek vormt hier de natuurlijke scheiding tussen twee contrastrijke landschappen. In het natuurgebied de Tösch word je verrast door een stukje wildheid, maar op kleine schaal. De natte ondergrond zorgt voor een moerassige omgeving met broekbossen, poelen, ruigtes en struwelen. Voeg daar nog grazende Schotse Hooglanders en Koninkpaarden aan toe en het wildernisplaatje is af. De struiken en wilgen zijn onweerstaanbaar voor typische vogels zoals blauwborst, sprinkhaanrietzanger en rietgors.

Aan de noordzijde van de kronkelende Bosbeek ligt het gebied Langeren. Hier bepalen vooral akkers en weilanden het uitzicht. Langeren herbergt een schat aan kleine landschapselementen: veel van de houtwallen en houtkanten staan hier al meer dan 100 jaar en geven het landschap een pittoresk karakter.

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 1,6 tot 10 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN KEMPEN~BROEK

Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek , een 25000 ha groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur.
Het Kempen~Broek onthult een ware mozaïek van landschappen. Je vindt hier moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden. Kortom, voor elk wat wils met water als centrale thema. Vele zeldzame planten- en diersoorten voelen zich hier thuis. Wist je dat er op weinig plaatsen in de Benelux zoveel soorten libellen voorkomen als in Kempen~Broek. Sinds enkele jaren is ook de bever teruggekeerd en met een beetje geluk krijg je zelfs het edelhert te zien.