Beleven

Kempen~Broek:wandelgebied Swartbroek-De Krang

Eén van de charmes van Swartbroek is dat het natuurgebied ‘De Krang’ de kern omringt. Dit prachtige natuurgebied dat door de vereniging Natuurmonumenten beheerd wordt, is maar liefst 830 ha groot.

Bekijk routes

St. Cornelisplein, Swartbroek Weert (Nederland)

Startplaats

3,3 - 12,3km

Afstand
Delen

Het kerkdorp Swartbroek maakt deel uit van de gemeente Weert.

Eén van de charmes van Swartbroek is dat het natuurgebied ‘De Krang’ de kern omringt. Dit prachtige natuurgebied dat door de vereniging Natuurmonumenten beheerd wordt, is maar liefst 830 ha groot. Het gebied is door zijn rijke flora en fauna van grote landschappelijke waarde. Door het gebied stromen twee beken: de Tungelroysebeek en de Leukerbeek.

Natuurgebied De Krang bestaat uit een kerngebied: Roukespeel en Laagbroek. Dit zijn beide peelvennen: laaggelegen kommen in een hoger gelegen gebied. Deze kommen zijn gescheiden door een zandrug waarop Swarbroek ligt.

Verder vind je in De Krang loof- en naaldbos, maar ook graslanden en oude akkers. Er zijn poelen waar alpenwatersalamander en kamsalamander gedijen. De vochtige, bloemrijke graslanden zorgen voor de aanwezigheid van veel vlindersoorten.

In De Krang ligt de Ellerschans. Deze schans werd ontdekt tijdens de graafwerken voor de herinrichting van de Tungelroysebeek en is in 2006/2007 gereconstrueerd.

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 3,3 tot 12,3 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN KEMPEN~BROEK

Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek , een 25000 ha groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur.
Het Kempen~Broek onthult een ware mozaïek van landschappen. Je vindt hier moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden. Kortom, voor elk wat wils met water als centrale thema. Vele zeldzame planten- en diersoorten voelen zich hier thuis. Wist je dat er op weinig plaatsen in de Benelux zoveel soorten libellen voorkomen als in Kempen~Broek. Sinds enkele jaren is ook de bever teruggekeerd en met een beetje geluk krijg je zelfs het edelhert te zien.