Beleven

Kempen~Broek: wandelgebied St.Maartensheide

Langs de middenloop van de Abeek, op de grens van Bree en Bocholt, ligt het natuurgebied Mariahof - De Luysen: een 40 ha groot vijvergebied dat het hart van menig vogelliefhebber al sneller deed slaan.

Bekijk routes

Onthaalpunt Luysmolen, Luysenweg 2, 3950 Bocholt

Startplaats

3,6 - 10,9km

Afstand
Delen

Langs de middenloop van de Abeek, op de grens van Bree en Bocholt, ligt het natuurgebied Mariahof - De Luysen: een 40 ha groot vijvergebied dat het hart van menig vogelliefhebber al sneller deed slaan. Het is een onderdeel van het grotere vijvergebied Mariahof - De Luysen – Grootbroek dat het blauwe hart van Kempen~Broek vormt. Omgeven door de droge eikenbossen en moerassen van het Grootbroek en het Stramprooierbroek en de landbouwgebieden St.- Maartensheide en Kreiel zijn de vijvers een thuis voor vele zeldzame vogels en libellen.

Enkele vogelkijkhutten geven je een unieke blik op dit gebied. Hou je eerder van open landschappen, dan ben je in St.- Maartensheide en Hemelrijk op je plaats. Weilanden, akkers, bosjes, houtkanten, boomrijen en poelen zorgen voor een kleinschalig landschap dat bijzonder geschikt is voor de grauwe klauwier, de geelgors en weidevogels zoals de wulp en de grutto. De aandachtige bezoeker kan bovendien zoeken naar de subtiele aanwezigheid van een stukje ontginningsgeschiedenis uit de beginjaren van de vorige eeuw.

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 3,6 tot 10,9 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN KEMPEN~BROEK

Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek , een 25000 ha groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur.
Het Kempen~Broek onthult een ware mozaïek van landschappen. Je vindt hier moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden. Kortom, voor elk wat wils met water als centrale thema. Vele zeldzame planten- en diersoorten voelen zich hier thuis. Wist je dat er op weinig plaatsen in de Benelux zoveel soorten libellen voorkomen als in Kempen~Broek. Sinds enkele jaren is ook de bever teruggekeerd en met een beetje geluk krijg je zelfs het edelhert te zien.