Beleven

Kempen~Broek: wandelgebied L.h. en Ringselven

Tussen Weert en Budel ligt een uitgestrekt bos en stuifzandgebied. De Weerter- en Budelerbergen, Loozerheide, Ringselven en Boshoverheide vormen samen een essentieel onderdeel van het GrensPark Kempen~Broek.

Bekijk routes

Gemeenschapscentrum De Schakel, St. Barbaraweg 1, 6024 AR Budel-Dorplein (Nederland)

Startplaats

2,8 - 8,2km

Afstand
Delen

Tussen Weert en Budel ligt een uitgestrekt bos en stuifzandgebied. De Weerter- en Budelerbergen, Loozerheide, Ringselven en Boshoverheide vormen samen een essentieel onderdeel van het GrensPark Kempen~Broek. In dit gebied word je verrast door de openheid van het stuifzandgebied, open gehouden door de militaire oefeningen. In het gedeelte van de Loozerheide is er geen militaire activiteit en tref je een uitgestrekt moeraslandschap aan met verschillende vennen. Hier mag ook gestruind worden, je hoeft niet op het pad te blijven. Voeg daar nog de grazende Taurossen en Exmoor-pony's aan toe en het wildernisplaatje is af. Het gebied staat bekend om de vele overvliegende vogels en zijn eindeloze dennenbossen.

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 2,8 tot 8,2 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN KEMPEN~BROEK

Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek , een 25000 ha groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur.
Het Kempen~Broek onthult een ware mozaïek van landschappen. Je vindt hier moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden. Kortom, voor elk wat wils met water als centrale thema. Vele zeldzame planten- en diersoorten voelen zich hier thuis. Wist je dat er op weinig plaatsen in de Benelux zoveel soorten libellen voorkomen als in Kempen~Broek. Sinds enkele jaren is ook de bever teruggekeerd en met een beetje geluk krijg je zelfs het edelhert te zien.