Beleven

Kempen~Broek: wandelgebied De Kempen

Het stukje Lozen langs de Zuid-Willemsvaart, grenzend aan Nederlands Limburg draagt al meer dan 80 jaar de naam 'de Kempen'. Het wandelgebied heeft veel in petto voor de liefhebber van open landschappen.

Bekijk routes

einde Kempenstraat, 3950 Bocholt

Startplaats

5,3 - 12,4km

Afstand
Delen

Het stukje Lozen langs de Zuid-Willemsvaart, grenzend aan Nederlands Limburg draagt al meer dan 80 jaar de naam 'de Kempen'. Het wandelgebied heeft veel in petto voor de liefhebber van open landschappen. Akkers, weilanden en actieve landbouwbedrijven bepalen het uitzicht. Sommige weilanden zijn een uitnodiging  voor zeldzame weidevogels zoals de wulp en de grutto. Op verschillende plekken zie je nog de restanten van het voormalige moeras in de vorm van natte eiken-, berken- en elzenbroekbosjes. De Zuid-Willemsvaart is een markante blikvanger in het landschap die het gebied langs de noordzijde begrenst.

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 5,3 tot 12,4 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN KEMPEN~BROEK

Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek , een 25000 ha groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur.
Het Kempen~Broek onthult een ware mozaïek van landschappen. Je vindt hier moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden. Kortom, voor elk wat wils met water als centrale thema. Vele zeldzame planten- en diersoorten voelen zich hier thuis. Wist je dat er op weinig plaatsen in de Benelux zoveel soorten libellen voorkomen als in Kempen~Broek. Sinds enkele jaren is ook de bever teruggekeerd en met een beetje geluk krijg je zelfs het edelhert te zien.