Beleven

In de Bezenkoek Belsele

Prachtige wandeling langs het natuurgebied De Bezenkoek in Belsele, Sint-NiklaasAan de dorpspomp op Belseledorp, Belsele (Sint-Niklaas)

Startplaats

6km

Afstand

gratis

prijs
Delen

Ooit, in een niet zo ver verleden, bood een herberg in Belsele iedere klant een krentenkoek aan bij het openen. De herberg stond daarom gekend als ‘De Bezenkoek’. Vandaag is de herberg verdwenen, maar het omringende natuurgebied heeft de naam behouden en is nog even gastvrij als toen. 

De uitgestippelde wandeling in deze brochure voert je langs trage wegen doorheen dit mooie natuurgebied, dat gelegen is op een stuifzandrug met een gemiddelde hoogte van 15,5 meter. Deze hoger gelegen, droge zandgronden ontstonden tijdens de laatste ijstijd door verstuivingen van dekzand door de wind. Omdat de voedselarme grond op deze stuifzandruggen niet geschikt was voor intensief landbouwgebruik, liet men hier aan het einde van de middeleeuwen schapen grazen. Zo ontstond heide. Later werd de heide stelselmatig bebost met naaldhout, een  snelgroeiende houtleverancier. Dat leidde tot het huidige landschap: een mozaïek van gesloten en open plekken als een schaakbord van naald-,
loof- en hakhout, waartussen de intensieve landbouw uiteindelijk toch zijn intrede deed dankzij het gebruik van kunstmest.

Deze diversiteit maakt de Bezenkoek tot één van de meest interessante wandelplekjes uit onze regio. Trek dus snel je wandelschoenen aan (sommige wegels kunnen er drassig bij liggen) en tem de stuifzandrug aan de hand van onze wandelroute!

Deze brochure een wandeling van 6 km (uit te breiden naar 7 km). De wandeling vertrekt aan de dorpspomp op Belseledorp in Belsele (Sint-Niklaas). 

Download de brochure Bestel wandelbrochure
Stille getuigen in Nieuwkerken
© RLSD