Beleven

Hoge Kempen: wandelgebied Oudsberg

Het wandelgebied Oudsberg is de ideale kennismaking met de erg karakteristieke landduinen in deze omgeving.

Bekijk routes

Royerplein 1, 3670 Gruitrode, Meeuwen-Gruitrode

Startplaats

2,3 - 14 km

Afstand
Delen

Het wandelgebied Oudsberg is de ideale kennismaking met de erg karakteristieke landduinen in deze omgeving. De Oudsberg is bovendien de grootste landduin van Vlaanderen. Af en toe moet je wel even flink klimmen. Het mooie uitzicht op de top van Oudsberg is deze inspanning meer dan waard.

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 2,3 tot 14 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een uniek gebied waar meer dan 12 000 ha waardevolle natuur beheerd en beschermd worden. Het natuurgebied strekt zich uit over de Limburgse gemeenten As, Dilsen-Stokkem, Bilzen, Bree, Genk, Lanaken, Oudsbergen, Maaseik, Maasmechelen en Zutendaal.

Naast de droge heide met landduinen en natte heide met vennen en venen, bestaat het Nationaal Park Hoge Kempen voornamelijk uit naaldbossen. Deze bossen, aangeplant voor stuthout voor de steenkoolmijnen, worden geleidelijk omgevormd tot meer natuurlijkere bossen.
In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren. Meer dan 10 000 planten- en diersoorten vinden hier hun thuis. Met veel kennis, ervaring en inzet wordt er gewerkt aan meer en betere natuur in het Nationaal Park.