Beleven

Hoge Kempen: wandelgebied Mechelse Heide

De Mechelse Heide is hét wandelgebied bij uitstek in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Bekijk routes

Toegangspoort Mechelse Heide, Jospeh Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen

Startplaats

2,7 - 8,6km

Afstand
Delen

De Mechelse Heide is hét wandelgebied bij uitstek in het Nationaal Park Hoge Kempen. Terwijl de wandelingen ten noorden van Joseph Smeetslaan echte boswandelingen zijn, brengen de wandelingen ten zuiden van deze weg de wandelaar naar de hoogste punten van de Hoge Kempen met vergzichten ver tot in Duitsland. Af en toe moet er flink geklommen worden. Als beloning krijg je de mooiste heidegebieden van de Hoge Kempen te zien (Mechelse Heide en Kikbeekbron). Alle wandelingen liggen volledig binnen het Nationaal Park.

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 2,7 tot 8,6 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een uniek gebied waar meer dan 12 000 ha waardevolle natuur beheerd en beschermd worden. Het natuurgebied strekt zich uit over de Limburgse gemeenten As, Dilsen-Stokkem, Bilzen, Bree, Genk, Lanaken, Oudsbergen, Maaseik, Maasmechelen en Zutendaal.

Naast de droge heide met landduinen en natte heide met vennen en venen, bestaat het Nationaal Park Hoge Kempen voornamelijk uit naaldbossen. Deze bossen, aangeplant voor stuthout voor de steenkoolmijnen, worden geleidelijk omgevormd tot meer natuurlijkere bossen.
In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren. Meer dan 10 000 planten- en diersoorten vinden hier hun thuis. Met veel kennis, ervaring en inzet wordt er gewerkt aan meer en betere natuur in het Nationaal Park.