Beleven

Hoge Kempen: wandelgebied Lieteberg

De wandelingen vanuit Lieteberg laten de bezoeker kennismaken met enkele bekoorlijke natuurgebieden op de wacht glooiende zuidrand van de Hoge Kempen.

Bekijk routes

Toegangspoort Lieteberg, Stalkerweg, 3690 Zutendaal

Startplaats

3 - 13,5km

Afstand
Delen

De wandelingen vanuit Lieteberg laten de bezoeker kennismaken met enkele bekoorlijke natuurgebieden op de wacht glooiende zuidrand van de Hoge Kempen. De heide heeft hier plaats geruimd voor naaldbossen, maar de Bezoensberg is nog een mooi heiderelict, terwijl de Hesselsberg het op één na grootste jeneverbesstruweel van de Hoge Kempen omvat. Papendaalheide toont je een bijzonder groevelandschap. Meer naar het zuiden toe biedt de omgeving Hoefaert, Roelen en Gellik je een gevarieerd bosgebied. Gellik ligt op de grens met Haspengouw, dit is te merken aan de boomgaarden die aan de dorpsrand staan.

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 3 tot 13,5 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een uniek gebied waar meer dan 12 000 ha waardevolle natuur beheerd en beschermd worden. Het natuurgebied strekt zich uit over de Limburgse gemeenten As, Dilsen-Stokkem, Bilzen, Bree, Genk, Lanaken, Oudsbergen, Maaseik, Maasmechelen en Zutendaal.

Naast de droge heide met landduinen en natte heide met vennen en venen, bestaat het Nationaal Park Hoge Kempen voornamelijk uit naaldbossen. Deze bossen, aangeplant voor stuthout voor de steenkoolmijnen, worden geleidelijk omgevormd tot meer natuurlijkere bossen.
In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren. Meer dan 10 000 planten- en diersoorten vinden hier hun thuis. Met veel kennis, ervaring en inzet wordt er gewerkt aan meer en betere natuur in het Nationaal Park.