Beleven

Hoge Kempen: wandelgebied Kattevennen

Het wandelroutenetwerk beslaat twee deelgebieden die landschappelijk erg op elkaar lijken en hoofdzakelijk uit dennenbossen bestaan: Kattevennen in het noorden en het Hei- en Meibos in het zuiden.

Bekijk routes

Terug naar overzicht

Toegangspoort Kattevennen, Planetariumweg 19, 3600 Genk

Startplaats

4,6 - 11,5km

Afstand
Delen

Het wandelroutenetwerk beslaat twee deelgebieden die landschappelijk erg op elkaar lijken en hoofdzakelijk uit dennenbossen bestaan: Kattevennen in het noorden en het Hei- en Meibos in het zuiden. De wandelpaden van Kattevennen zijn via het aantrekkelijk Molenvijver- en Heempark met het centrum en treinstation van Genk verbonden.
Hei- en Meibos, ligt in de schaduw van één van de grootste industriegebieden van Limburg en kent met een ongewoon woningbouwproject, een nieuw dynamiek. Een vreemde en soms harde confrontatie tussen verloren landelijkheid en moderne verstedelijking.

In het wandelgebied zijn er meerdere bewegwijzerde wandelingen variërend van 4,6 tot 11,5 km.

Een handige kaart van dit wandelgebied kan je hier kopen.


WANDELEN IN NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een uniek gebied waar meer dan 12 000 ha waardevolle natuur beheerd en beschermd worden. Het natuurgebied strekt zich uit over de Limburgse gemeenten As, Dilsen-Stokkem, Bilzen, Bree, Genk, Lanaken, Oudsbergen, Maaseik, Maasmechelen en Zutendaal.

Naast de droge heide met landduinen en natte heide met vennen en venen, bestaat het Nationaal Park Hoge Kempen voornamelijk uit naaldbossen. Deze bossen, aangeplant voor stuthout voor de steenkoolmijnen, worden geleidelijk omgevormd tot meer natuurlijkere bossen.
In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren. Meer dan 10 000 planten- en diersoorten vinden hier hun thuis. Met veel kennis, ervaring en inzet wordt er gewerkt aan meer en betere natuur in het Nationaal Park.