Vertrek aan het Fort van Stabroek (Abtsdreef 144, Stabroek) of aan de parking van Campus De Mick (Papestraat 30, Brasschaat) als je in de tegenovergestelde richting wil wandelen.
Deze wandeling brengt je langs het langst beschermde landschap van Vlaanderen: de Antitankgracht. Ze werd tussen 1937 en 1939 aangelegd als een kunstmatige waterloop om Antwerpen te beschermen tegen een mogelijke Duitse tankaanval. Ze heeft deze functie gelukkig nooit moeten vervullen.
Welke functies heeft ze dan wel (gehad)? In de jaren ’50 dacht men de zone van de Antitankgracht om te vormen tot een duwvaartkanaal tussen het Albertkanaal en de Antwerpse haven. Die is er – door veel protesten én bijhorende verhalen – nooit gekomen. Ook de tweede spoorontsluiting zou op de zone van de Antitankgracht komen te liggen. Ook dat is nooit gebeurd.
Vandaag is de Antitankgracht een natuur-, recreatie en landschapsverbinding die een ruggengraat vormt in de Voorkempen. De gemeenten Brasschaat, Brecht, Kapellen, Ranst, Schilde, Schoten en Stabroek hebben elk een stukje Antitankgracht op hun grondgebied. Samen met de Vlaamse Overheid en heel wat organisaties werken zij samen om van de Antitankgracht een robuust landschap te maken.