Beleven

Doe de Antitankgracht-tocht tussen Oelegem en Brasschaat

Antitankgracht dagtocht Oelegem - Brasschaat

Ontdek hoe gevarieerd het landschap langs de Antitankgracht is

Download de printklare route

Schildesteenweg 99, Oelegem

Startplaats

24km

Afstand

gratis

prijs
Delen

MAAK EEN DAGTOCHT VAN 24 KILOMETER MET DE ANTITANKGRACHT ALS GIDS

Vertrek aan de parking van domein Vrieselhof (Schildesteenweg 99, Oelegem) of aan de parking van Campus De Mick (Papestraat 30, Brasschaat) als je in de tegenovergestelde richting wil wandelen. 

Met deze folder wandel je langs het langst beschermde landschap van Vlaanderen: de Antitankgracht.
Ze werd tussen 1937 en 1939 aangelegd als een kunstmatige waterloop om Antwerpen te beschermen tegen een mogelijke Duitse tankaanval. Ze heeft deze functie gelukkig nooit moeten vervullen.

Welke functies heeft ze dan wel (gehad)? In de jaren ’50 dacht men de zone van de Antitankgracht om te vormen tot een duwvaartkanaal tussen het Albertkanaal en de Antwerpse haven. Die is er – door veel protesten én bijhorende verhalen – nooit gekomen. Ook de tweede  spoorontsluiting zou op de zone van de Antitankgracht komen te liggen. Ook dat is nooit gebeurd.

Vandaag is de Antitankgracht een natuur-, recreatie en landschapsverbinding die een ruggengraat vormt in de Voorkempen. De gemeenten Brasschaat, Brecht, Kapellen, Ranst, Schilde, Schoten en Stabroek hebben elk een stukje Antitankgracht op hun grondgebied. Samen met de Vlaamse Overheid en heel wat organisaties werken zij samen om van de Antitankgracht een robuust landschap te maken.

Route (wandelknooppunten)

Trek er op uit

Scan de QR-code en wandel met je smartphone in de hand. 
Wandel je liever met een geprint kaartje?
Die vind je via de knop.